07:39 / 22.07.2018.

Autor: A.A.

Put u udarnom vikendu

Pojačan promet na prometnicama prema naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora jučer. (foto: Robert Anic/PIXSELL)

Pojačan promet na prometnicama prema naplatnim kućicama Lučko u smjeru mora jučer. (foto: Robert Anic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Računamo, malo više od pet sati proveli smo vozeći od Zagreba do Pule. U normalnim okolnostima došli bismo za najviše tri i pol sata.
Točno u subotu, na dan kada kreću horde turista u oba smjera, pokušali smo vidjeti kako to izgleda u tim, kažu, nepreglednim kolonama u kojima se pod užarenim suncem stoji na asfaltu naših autoputova.

Krenuli smo na put. Nigdje nam se nije žurilo, jutarnja se kava u Zagrebu otegnula, prešla i u rani ručak. Opskrbili smo se sendvičima, vodom, s bojazni slušajući HAK koji je javljao o kolonama već na naplatnim kućicama Lučko. Od jutra kilometarska je kolona rasla i oko podneva, javio je HAK, iznosila je oko devet kilometara u smjeru mora.

Odlučili smo još malo pričekati.

Iz Zagreba smo krenuli oko 13.30. Izlaz je izgledao varljivo miran, zagrebačke su ulice bile puste, prometnice prazne.
Već pri ulasku na autocestu Zagreb-Karlovac dočekala nas je prva zapreka. Samo desetak minuta trebalo je da dođemo do naplatne kućice, ali kolona ni blizu devet kilometara, kako je HAK javio sat vremena prije.


No s druge strane kaos. Nepregledna količina vozila stoji, kolona duž od devet kilometara i iza Demerja. Ne nazire se kraj. Ti su ljudi čekali na ulazak u Zagreb satima.Neko smo vrijeme prilično mirno išli. Kroz gust promet, ali kretali smo se solidnom brzinom od 120 km/h. Ne zadugo. Malo prije izlaska kod Jastrebarskog počelo se usporavati. Vidjeli smo da ćemo zapeti ispred Karlovca i odlučili sići s autoceste na staru karlovačku cestu.Na staroj karlovačkoj također gužva, ali sve se kreće, nema zastoja. Kroz Karlovac mirno prolazimo i odlučujemo dalje preko Gorskog Kotara, također po staroj cesti. Stali smo da malo protegnemo noge u šumi, desetak minuta  krećemo dalje razmišljajući o strategiji vožnje. Strah nas je gužve do Bosiljeva i nadamo se da ćemo je ovako zaobići.


Počinje neugodna kiša koja nas prati skroz do povratka na autocestu. Vraćamo se u Bosiljevu, dva kilometra prije čvora na kojemu se razilazimo mi koji idemo prema Kvarneru i Istri te oni koji voze za Dalmaciju. Promet je u tom trenutku pristojan, vidi se da je ljeto, ali zastoja nema, vozimo posve normalno. Odahnuli smo, nema više zapreka i stajanja.

Koliko smo naivni pokazuje nam polusatno čekanje u koloni na naplatnim kućicama ispred Rijeke. Premda se izlazi u osam kolona, čeka se.


Slušamo HAK, javljaju da je gužva na Matuljima. Prolazimo najnormalnije, nema nikoga, kamoli kilometarske kolone o kojoj se izvještavalo.

Ni ispred Učke nema zastoja, samo su dva automobila ispred nas. Idemo Ipsilonom, promet je normalan, možda malo pojačan, ali ne stojimo nigdje. U Pulu stižemo oko 18.45.

Računamo, malo više od pet sati proveli smo vozeći od Zagreba do Pule. U normalnim okolnostima došli bismo za najviše tri i pol sata, ali subota je vrijeme smjene turista, udarni je vikend, kilometarske su kolone i sve ono o čemu se sluša, piše i govori o tim vikendima u srpnju i kolovozu.

Da, mogli smo doći brže i mogli smo zapeti u nekoj od kolona da nismo razrađivali strategije koji put odabrati autocestom i lokalnim cestama. Mogli smo i bez stajanja. Bili bismo brži i da nema ovakve naplate cestarina, o čemu se već dugo govori. No bili bismo i mnogo sporiji da smo na put krenuli kad i većina - rano ujutro.

Ovako smo od Zagreba do Pule došli za pet i pol sati, a to se ne čini tako strašnim za vikend koji se smatra jednim od udarnih vikenda u ljetnoj sezoni.

VIDEO: Naša ekipa s tisućama turista na autocesti

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!