"Putem koncepta pametnih sela možemo preokrenuti demografske trendove"

03.03.2021.

10:03

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Nataša Tramišak

Nataša Tramišak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Europski fondovi pružaju prilike i za hrvatska sela, a ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je danas u Jutarnjem kolegiju HTV-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska kako putem koncepta pametnih sela možemo preokrenuti demografske trendove te učiniti sela, otoke i male gradove atraktivnijima.

Tea Kurfürst, voditeljica projekata u tvrtki Revent Smart, objasnila je u emisiji kako je koncept pametnih sela zaživio prije nekoliko godina u Europi, a usmjeren je prvenstveno na zajednice u ruralnim područjima. Jedinice lokalne samouprave izrađuju strategiju, odnosno definiraju na koji će način postati pametna sredina življenja.


- Pametno selo prije svega podrazumijeva korištenje modernih tehnologija, bolju uporabu znanja, dijeljenje informacija, umrežavanje, rekla je Kurfürst.


Ivan Čupić, voditelj Lokalne akcijske grupe "Laura" iz Zadarske županije, kao konkretne primjere projekata naveo je uvođenje pametne javne rasvjete, pametne klupe, inovativna rješenja za parking, videonadzor, brojače turista, uvođenje širokopojasnog interneta... 


Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknula je da takvim konceptom možemo preokrenuti demografske trendove, učiniti sela, otoke i male gradove atraktivnijima.


- Svjesni smo da moramo poraditi na kvaliteti i dostupnosti širokopojasnog pristupa internetu. Upravo su tu i velika ulaganja bila u prethodnom razdoblju iz fondova EU-a, a u programiranju smo i ovog novog razdoblja 2021.-2027., rekla je Tramišak.


- Sela sama po sebi jesu kvalitetnija, mirnija su, čistiji je okoliš. To su neke stvari na čemu trebamo bazirati ostanak stanovništva na tom području. Bavljenje poljoprivredom može biti atraktivno i za mlade, upravo i korištenjem ovih novih digitalnih alata. Mnogi to već i koriste, rekla je također ministrica.


Tramišak je rekla da se takvi alati i koncepti mogu koristiti i za obnovu Banovine, istaknuvši pritom kako je Zagreb vrlo blizu te da ljudi mogu možda kvalitetnije živjeti u manjim sredinama, a raditi u gradu.

"Situacija sve bolja"

Čupić je rekao kako je situacija sve bolja te da u posljednjih nekoliko godina mladi dosta koriste sredstva europskih fondova, pogotovo iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivredu i ostale dopunske djelatnosti.


- Vidi se optimizam, a kod nekih jedinica lokalne samouprave, gradova i općina možemo primijetiti i porast nataliteta te povećan broj upisanih obrta i poduzeća, odnosno OPG-ova. Rekao bih da zadnjih nekoliko godina stvari idu na bolje, rekao je Čupić.


Udruga Biti bolji, u sklopu projektne ideje Pametna sela, s Osječko-baranjskom županijom potpisala je ugovor o dodjeli sredstava za izradu aplikacije YEStivo. Predsjednik udruge Biti bolji Vladimir Mihajlović rekao je da ovaj mjesec počinje  izrada, a Matej Pleškov iz udruge rekao je da će se krajnji korisnici prijavljivati u aplikaciju i na svom će području moći pronaći sve OPG-ove prema određenim parametrima.


- Preko aplikacije se neće moći kupovati, nego samo pronalaziti i kontaktirati jer nam je cilj spojiti uživo same korisnike i OPG-ove, objasnio je Pleškov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!