Putin obećao Minsku rakete Iskander-M za suprotstavljanje Zapadu

25.06.2022.

21:55

Autor: HRT/Hina

Sastanak Putin-Lukašenko

Sastanak Putin-Lukašenko

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin / REUTERS

Rusija će isporučiti Bjelorusiji raketne sustave Iskander-M idućih mjeseci, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu na sastanku s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom.

Lukašenko je Putinu na sastanku u Sankt Peterburgu, koji se prenosio na televiziji, rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog "agresivne", "konfrontacijske" i "odbojne" politike svojih susjeda Litve i Poljske.

Zatražio je od Putina da pomogne Bjelorusiji da pripremi "simetričan odgovor" na, kako je naveo, letove zrakoplova NATO-a s nuklearnim oružjem blizu bjeloruskih granica.

- Minsk mora biti spreman na sve, čak i na korištenje teškog oružja za obranu naše domovine od Bresta do Vladivostoka, rekao je stavljajući Bjelorusiju i njezinu blisku saveznicu Rusiju pod isti nazivnik. Ponajprije je zatražio pomoć da se bjelorusko vojno zrakoplovstvo opremi nuklearnim oružjem.

Putin je rekao da trenutačno ne vidi potrebu za simetričnim odgovorom, ali da bi se bjeloruski avioni Su-25, proizvedeni u Rusiji, mogli nadograditi u ruskim tvornicama ako to bude potrebno. No ruski je predsjednik obećao da će isporučiti Iskander-M, mobilni raketni sustav kojemu je NATO dao kodni naziv "SS-26 Stone".

Njegove dvije vođene rakete imaju domet do 500 kilometara i mogu nositi konvencionalne ili nuklearne bojne glave. Taj sustav je zamijenio sovjetski "Scud".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!