16:26 / 23.01.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/IMS/HRT

Putujete li u Kinu - oprez!

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj još nema nikakvih konkretnih mjera ni službenih kontrola. Zavod za javno zdravstvo zasad priprema samo letke sa savjetima za putnike u zračnim lukama.
Svima koji iz Hrvatske putuju u zemlje u kojima ja zabilježen virus, Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje da se pridržavaju uobičajenih mjera za zaštitu od respiratornih bolesti. Onima koji su iz tih zemalja stigli, a unutar 14 dana primijete simptome slične gripi, preporučuje se da se telefonom jave liječniku ili epidemiološkoj službi. Na našim aerodromima zasad nema nikakvih posebnih mjera, u pripremi su leci koji će se dijeliti putnicima.

Hrvatski građani koji planiraju ići u Kinu, Tajland, Japan i ostale zemlje gdje je zabilježen koronavirus, ne moraju otkazati putovanje, no itekako trebaju pripaziti na higijenske mjere.

- Da ne budu u kontaktu s bolesnicima, ako nije nužno, ako je nužno da koriste maske, da peru ruke redovito, da paze što jedu, da sve mora biti temeljito kuhano, rekao je Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Oni, pak, koji su bili u zaraženom području - ako unutar dva tjedna dobiju temperaturu i primijete respiratorne teškoće, neka se što prije jave liječniku.

- Oni koji imaju svog liječnika mogu ga, ili nazvati pa najaviti svoj dolazak da ne čekaju dugo u čekaonici, eventualno da se dogovori način transporta da ne idu javnim prijevozom,  da ne kašlju u javnom prijevozu putem do liječnika, dodaje Kaić.

Iako se virus još nije pojavio u blizini Hrvatske, u Klinici za infektivne bolesti spremni su. Sljedeći tjedan stižu im tzv. primeri, kojima će moći otkriti koronavirus. U tijeku su pripreme za prijam i zbrinjavanje mogućih pacijenata.

- Mi možemo šest težih pacijenata, onih koji zahtijevaju intenzivno liječenje, zbrinuti. Što se tiče ovih blaže bolesnih ljudi, imat ćemo više kapaciteta za njih, rekao je Marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Simptomi bolesti slični su gripi, također se može razviti upala pluća.

- Za ovaj virus, ako je on uzrok upale pluća, tu nema lijeka, nego se čeka i pokušava kupiti dovoljno vremena da se pluća sama oporave. To možemo uz pomoć intenzivnog liječenja, dodao je Kutleša.

Svjetska zdravstvena organizacija prati situaciju i spremna je, u slučaju potrebe, proglasiti izvanredno stanje.

- Ako je to ugroza na razini međunarodnoj, onda vam je to zapravo preporuke za ograničenje putovanja, trgovine, i onda vlade poduzimaju određene korake, rekla je Antoinetta Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj još nema nikakvih konkretnih mjera ni službenih kontrola. Zavod za javno zdravstvo zasad priprema samo letke sa savjetima za putnike u zračnim lukama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!