PUZ: Osobni bankar osumnjičen za zloporabe od oko 3,9 milijuna kuna

18.03.2022.

22:34

Autor: T.V./HRT/Hina

Osobni bankar osumnjičen za zloporabe od oko 3,9 milijuna kuna

Osobni bankar osumnjičen za zloporabe od oko 3,9 milijuna kuna

Foto: - / Shutterstock

Zagrebačka policija je dovršila kriminalističko istraživanje protiv 39-godišnjeg osobnog bankara, osumnjičenog za gospodarske zloporabe od oko 3,9 milijuna kuna, i protiv njega podnijela posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu, priopćeno je u petak.

U istrazi je utvrđeno da je osumnjičeni 39-godišnjak počinio šest produljenih kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju te šest kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sva kaznena djela je počinio na štetu poslovne banke, na način da je kao zaposlenik u poslovnici u Zagrebu, na Trgu lvana Kukuljevića, od kraja listopada 2019. do sredine veljače 2020., u svojstvu osobnog bankara obavljao neautorizirane transakcije bez znanja i pristanka klijenata, koje je uplaćivao na svoj račun te na račun svoje supruge.

Obavljao je gotovinske isplate koje je zadržavao za sebe, neautorizirane transakcije na račune drugih klijenata na ime fiktivnih kredita, koje ugovore o kreditima je izradio, potpisao i ovjerio službenim pečatom banke, bez da su ugovori o kreditima odobreni od ovlaštenih osoba banke i unijeti u sustav banke, priopćila je PU zagrebačka.

Nakon što je obavio neautorizirane transakcije, odnosno isplate s računa klijenata, na potvrdama o transakcijama je krivotvorio njihove potpise.

Pošto je banka obeštetila sve klijente s čijih računa su obavljane neautorizirane transakcije, osumnjičeni je svim navedenim radnjama oštetio banku u iznosu od 3.661.175 kuna. Također, istragom je utvrđeno da je osumnjičeni 39-godišnjak počinio kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave te jedno kazneno djelo prijevare na način da je, kao osobni bankar, klijentu od 2013. do 2019. obećao kako će obavljati uplate na njegov već otvoreni dobrovoljni mirovinski fond, te je u više navrata zaprimio od klijenta sveukupno 255.000 kuna. Taj iznos nije uplatio već ga je zadržao za sebe. Na traženje klijenta da mu predoči ukupno stanje njegova mirovinskog fonda, lažnim prikazivanjem činjenica 39-godišnjak mu je dostavio krivotvorenu potvrdu o stanju iznosa fonda.

Sveukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 3.916.175 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog 39-godišnjaka je podneseno posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navela je zagrebačka PU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!