13:36 / 09.08.2019.

Autor: M.J./Hina

PUZ upozorava: "Oprezno s nepoznatim gostima čak i kad najave dolazak"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačka policija upozorava građane da budu oprezni s nepoznatim gostima, čak i onima koji prethodno nazovu kako bi najavili dolazak.
Zagrebačka policija upozorava građane da budu oprezni s nepoznatim gostima, čak i onima koji prethodno nazovu kako bi najavili dolazak.

- Ako sumnjate na osobe koje se tako predstavljaju, valja odmah nazvati 192 i prijaviti takve slučajeve te zapamtiti što više detalja o tim osobama kako biste policiji pomogli da ih pronađe, poručila je policija.

Prevaranti na nove načine pokušavaju oštetiti žrtvu

Ističu i kako treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

- Obično mole za pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Pritom žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren kako bi ušli u stan. Uz to, prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku, upozoravaju.

Žrtve osobe starije životne dobi

Treba imati na umu, dodaju, da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima te da je rizik veći što je žrtva starija. Samozaštitničko ponašanje veoma je bitno, može pridonijeti da se prevara spriječi, naglašava policija.

Tražite službenu ispravu 
Zagrebačka policija podsjeća građane da, ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojeg bi ih trebalo pustiti, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome je riječ. Takve osobe, ističu, spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici kojekavih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili kao službene osobe.

Ističu da ne treba nasjedati na trikove poput različitih ponuda i prodaje.

- Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koje zastupaju. Ako unatoč odbijanju nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju, zaključuju u policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!