Q groznica potvrđena kod 12 mještana Mavrinaca nedaleko Rijeke

21.03.2022.

12:00

Autor: V.G./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Q groznica, akutno febrilno oboljenje koje se prenosi s domaćih životinja na ljude, potvrđena je dosad kod 12 mještana sela Mavrinci na Grobnišćini kod Rijeke. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije očekuju da bi ta brojka mogla biti i veća.

- Q groznicu preboljele su majka i supruga, a otac je preminuo iako mu nije potvrđena, ali po simptomatici pretpostavljamo da se radilo o tome, rekao je Augustin Karadža, stanovnik Mavrinaca.

Stanovnici sumnjaju da bolest prenose divlje svinje koje su se intenzivno pojavile zadnja tri mjeseca i dolaze im u dvorišta.

Uzorci od životinja kod kojih se sumnja na zarazu su uzeti od strane veterinarske službe i u sljedećih nekoliko dana znat će se rezultat.

Dijana Lakošeljac, epidemiologinja primorsko-goranskog županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je na konferenciji za novinare da se Q groznica proširila nakon grupiranja oboljelih u jednoj ulici te je zasad potvrđeno 12 pozitivnih osoba, a očekuje se da će ih ukupno biti 20-tak.

Istaknula je kako je, budući da je u tijeku sezona gripe, teško reći ima li istovremeno oboljelih i od gripe i od covida-19, pri čemu simptomi i kod Q groznice mogu biti blaži, slični gripi ili COVID-u. Izvijestila je da su zaraženi nadomak ulice u Mavrincima bili grupirani u tri tora s ovcama, kozama i kravama te da slijedi veterinarska obrada tih životinja kako bi se utvrdilo jesu li doista pozitivne.

Lakošeljac je naglasila kako je za stanovnike važno da pripaze, ne idu uz torove, a ako baš moraju, da stave zaštitnu masku, što više peru ruke i dezinficiraju ih, te dezinficiraju i obuću ako mogu.

Q groznica, koju najčešće na čovjeka prenose ovce, koze ili krave, u petak je bila potvrđena kod devet mještana Mavrinaca. Prema podacima iz Zavoda, inkubacija traje dva do tri tjedna, a simptomi su visoka temperatura, opća malaksalost i kašalj, pa se bolest može zamijeniti s gripom ili COVID-om. Q-groznicu često prati i upala pluća, polovica zaraženih razvija simptome, a uspješno se liječi antibioticima.

Uzročnik bolesti se često širi u razdobljima janjenja, preko izlučevina životinja, a ljudi se zaraze udisanjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!