10:31 / 15.07.2021.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Račan i Goluža: Stvari u Zagrebu treba mijenjati

default error photo

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Zagreba Ivan Račan i Trpimir Goluža iz kluba zastupnika Mosta uoči današnje sjednice Gradske skupštine u HTV-ovom "Studiju 4" komentirali su predloženi preustroj gradske uprave, ali i jučerašnje uhićenje pet osoba osumnjičenih za koruptivne radnje.  

Račan je rekao kako se još uvijek ne zna jesu li jučerašnja uhićenja "vrh piramide" ili će uhićenja biti još.

- Još uvijek smo daleko od bilo kakvog razrješenja svega ovoga. Milan Bandić je uhićen 2014. godine i on je umro da ništa nije bilo riješeno za što je uhićen. Bivšem premijeru Sanaderu se sudi već deset godina i da glavni predmet Fimi Media još nije riješen. Tu je problem i sve postaje besmisleno. Građanima odbija bilo kakvo povjerenje u institucije i u to da stvari mogu biti bolje, poručio je.

Stvari u Gradu Zagrebu treba mijenjati i tako treba početi. Trpimir Goluža iz kluba zastupnika Mosta istaknuo je da se slaže s Račanom.

Očito su se promijenile političke okolnosti i politička klima. Račan je naglasio kako je najbitnije da se danas na sjednici Gradske skupštine krene s preustrojem gradskih ureda, ali i da će puno pažnje uzeti i razna izvješća iz prijašnjeg razdoblja. Goluža je poručio kako je Most pripremio pitanja za gradonačelnika, ali da je dao i prijedlog za uvrštenje točke dnevnog reda oko bolnice Srebrnjak.

Ona je isto obuhvaćena krakom istrage, te oko nje još uvijek ima nerazjašnjenih okolnosti. Moraju se razjasniti stvari koje su ostale u sjeni poput EU projekta za koju je bolnica dobila novac.

Goluža smatra da se po dobrom principu biralo Upravno vijeće DB Srebrnjak, te da oko imenovanja Tomislava Lauca ne bi radio probleme. Iako on nije običan donator već jedan od najvećih donatora platforme Možemo.

Problem vidi oko imenovanja dr. med. Sanje Kolaček. Ona će kontinuirano biti u potencijalnom sukobu interesa, jer je predstojnica Klinike za pedijatriju Dječje bolnice u Klaićevoj.

Račan smatra kako će platforma Možemo imati punu podršku SDP-a, ali samo oko stvari oko kojih su se dogovorili. Treba rješavati problem efikasnosti i transparentnosti u Gradu Zagrebu, a posebno naglasak treba staviti na obnovu Zagreba, jer u tom segmentu stvari ne funkcioniraju.

Goluža je rekao kako je gradska blagajna praznija nego što se mislilo, te da je današnje zaduživanje očito potrebno za likvidnost Grada. Goluža će insistirati da se pokaže pravo stanje blagajne u Zagrebu, da se vidi kako stoje stvari.

Danas će se raspravljati i o preustroju gradske uprave, umjesto 27 trebalo bi biti 16 ureda, odnosno 15 + 1. Račan je istaknuo kako je preustroj nužan.

Račan je rekao kako nema saznanja da će Vanđelić napustiti Fond za obnovu.

Komentirao je i rejting SDP-a i konkurenciju u platformi Možemo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!