15:37 / 28.10.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Račan (SDP): Dug Zagreba od 8,2 milijarde kuna ostavština Bandića i HDZ-a

"Dug Zagreba on 8,2 mlrd. kuna ostavština Bandića"

"Dug Zagreba on 8,2 mlrd. kuna ostavština Bandića"

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Račan istaknuo je u četvrtak kako je sada jasno zašto je HDZ bio protiv rasprave o "kosturima iz ormara" jer je konsolidirani dug Grada Zagreba od 8,2 milijarde kuna ostavština Bandića i HDZ-a.

- Sada je jasno zašto je HDZ bio toliko protiv rasprave o kosturima iz ormara i zašto ih je htio sakriti. Konsolidirani dug Zagreba je 8,2 milijarde kuna. To je ostavština Milana Bandića, njegove stranke BM 365 i HDZ-a u Zagrebu, istaknuo je Račan na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine. 


Golemi dug od 8,2 milijarde kuna duboko će utjecati na budućnost Zagreba i na sve što će sadašnja gradska vlast morati raditi.


- Jasno je da neće biti popularnih mjera niti ničega na što su građani navikli u populizmu prethodne administracije, poručio je Račan. 


O gradskoj oporbi, posebno o HDZ-u koji je danas bio oštar prema gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, Račan kaže da neće ulaziti u njihove motive iako "svi razumijemo da su nastupi u Skupštini jedna vrsta teatra".


Bilo korisno kada bi bilo malo više konstruktivnosti jer je HDZ na vlasti u državi, ali oni naprosto ne pomažu u rješavanju teške situacije u kojoj se našao Zagreb, sad kad je iznos duga od 8,2 milijarde kuna napokon konsolidiran, kaže Račan.


- Kako je uopće moguće da Grad Zagreb bude zadužen za cijeli iznos svog proračuna, a Zakon o proračunu kaže da ne može biti zadužen više od 20 posto. Tu ima jako puno nejasnih stvari koje će trebati rješavati u godinama koje dolaze, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!