Racionalizacija potrošnje vode na Ugljanu

26.07.2022.

16:36

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ilustracija / Radio Sljeme

Općina Preko na otoku Ugljanu prva je jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji koja je zbog racionalizacije uvela ograničenje potrošnje vode.

Općinski načelnik Jure Brižić potvrdio je Hini da se od ovoga tjedna, zbog racionalizacije potrošnje, privremeno zatvara voda na tuševima na plažama u svim mjestima od Preka do Ugljana.

- Budući da je u cijeloj Zadarskoj županiji trenutačno otežana distribucija vode u vodoopskrbnom sustavu, zatvaranjem vode na tuševima na plažama želimo dati primjer racionalizacije u javnom sustavu te na taj način utjecati na svijest građana o racionalnoj potrošnji vode i u vlastitim domaćinstvima kako bismo zajedno doprinijeli boljoj vodoopskrbi na cijelom području naše općine, poručuje Brižić.

Odluka o zatvaranju tuševa na plažama u Općini Preko uslijedila je nakon sastanka koji je prošli petak održan u gradskoj upravi Grada Zadra s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Zadarske županije s vodoopskrbnog područja Vodovoda Zadar.

Tema sastanaka bila je vezana uz aktualne probleme s vodoopskrbom pojedinih naselja i domaćinstava, a s naglaskom na područja visokih zona u Zadru koji posljednjih tjedana imaju učestalih problema s nestašicom vode ili niskim tlakom u vodoopskrbnom sustavu.

Na sastanku je zaključeno kako su količine vode kojom raspolaže Vodovod Zadar dostatne za aktualne potrebe, ali do problema u vodoopskrbi dolazi zbog rušenja tlaka u sustavu, a razlog tome su, istaknuto je, ilegalni priključci, krađe vode s hidranata, a dijelom i gubitak vode u samom sustavu.

Zbog problema u vodoopskrbi otoka Ugljana, koji su započeli potkraj prošloga tjedna, cijeli ovaj tjedan očekuje se privremena regulacija vodoopskrbe od 14 do 18 sati, a odnosi se na slabiji tlak i eventualno kraći nestanak vode u višim zonama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!