Račun za struju od 1 lipe

23.02.2019.

15:04

Autor: Katarina Barač-Perošević/E.L.S./HRT

default error photo
Stručnjaci predlažu elektroničko plaćanje, kao jednostavniju i jeftiniju opciju. No većina građana, posebice onih starijih, nije u mogućnosti račune plaćati online.
Kad je Ivan Rešetar dobio račin za struju, nije znao što s njim učiniti - platiti ga ili ignorirati. Naime, račun je iznosio jednu lipu. Bilo je, kaže, računa na kojima je pisalo i - nula kuna. Račun je ipak platio, no prije toga jedva je uspio naći jednu lipu koja službeno jest platno sredstvo, ali je nema u optjecaju. Inače, izrada kovanice od jedne lipe stoji čak 7 puta više od njezine vrijednosti.

Kao potrošač, korisnik osječkog Doma za umirovljenike Ivan Rešetar, uredno podmiruje sve svoje obveze plaćanja računa za kuću u kojoj više ne stanuje.

- Očitavam struju u našoj kući, a kada netko boravi povremeno, njima javim. Do sada je to sve štimalo, plaćao sam one paušale redovno - kaže Rešetar.

No za mjesec siječanj stigao račun za struju u iznosu od jedne lipe. Poučen prijašnjim sličnim iskustvima, nije kontakirao HEP Elektru, nego je navedeni iznos iz principa, kako kaže, platio.

- Nisam misilio za takve apsurde njih kontakiram šta bi mi mogli reći. O tome sam obavijestio i financijsku inspekciju i oni isto ne znaju šta bi tu mogli poduzeti. Ja smatram da je napravljen prekršaj jer nije obračunat PDV, nije izdan račun, bez računa se ne računa - kaže.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti potrošača i osobnih podataka te Zakona o tržištu električne energije, na naš upit, iz HEP-a odgovaraju:

- Došlo je do nesporazuma zbog nemogućnosti redovnog očitanja brojila, a kako bi se oni izbjegli, kupcima na raspolaganju stoji mogućnost besplatnog prelaska na samoočitanje potrošnje. Napominjemo kako kupac ne mora izvršiti uplatu u iznosu 0,01 kn zasebno već može navedeni iznos pridužiti kod uplate bilo koje druge novačne obveze HEP Elektre.

Ivan takvim odgovorom nije zadovoljan jer godinama već samostalno očitava struju. No pita se koja je opravdanost takvog računa. Zbog manjkavosti Ovršnog zakona, preporučuje se, potrošačima takav račun bolje platiti jer u suprotnom troškovi mogu biti puno veći.

- Kada se postupak provede i ako se strane ne žale, onda ide postupak kod javnog bilježnika, pa se plaćaju troškovi javnog bilježnika, troškovi u Fini sve skupa 200 kn, za 00,1 lipu - objašnjava Iskra Maras iz Udruge za zaštitu prava potrošača "Splitski potrošač - Split".

S naknadom za plaćanje, gospodina Ivana je sporni račun stajao ukupno tri kune i pedest jednu lipu.

Stručnjaci predlažu elektroničko plaćanje, kao jednostavniju i jeftiniju opciju. No većina građana, posebice onih starijih, nije u mogućnosti račune plaćati online, već to rade na šalterima financijskih institucija. Valja spomenuti da izrada kovanice od jedne lipe stoji čak sedam puta više od njezine vrijednosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!