17:50 / 28.12.2019.

Autor: Anamarija Škorić/Potrošački kod/HRT

Račun za vodu od 18 tisuća kuna

-

-

Foto: - / -

Otok Kaprije u rujnu je premrežen vodovodnim cijevima koje su spojene na vodospremnike. Veselje je splasnulo kad su stigli računi za vodu.
U 2019. emisija Potrošački kod emitirala je više od 100 priloga u kojima su nastojali pomoći oštećenima. Upozoravali su na nepravilnosti, utjecali na izmjene zakona. U zadnjoj ovogodišnjoj emisiji izdvojili su pregled tema koje su obilježile godinu na izmaku. Jedna od njih je i problem vode na otocima i greške u obračunu.  

Otok Kaprije koji se desetljećima napajao iz gusterni, u rujnu je premrežen vodovodnim cijevima koje su spojene na vodospremnike. Veselje je splasnulo kad su stigli računi za vodu. Iznosi su astronomski - od 900 do čak 18 tisuća kuna.

Otočani su ogorčeni, upiru prstom u šibenski vodovod. Smatraju da su računi nerealni i protuzakoniti. Iz Vodovoda su poručili da je cjenik svima poznat te da svaki stanovnik na godinu dobiva besplatno 45 kubika vode. Prijevoz vode naplaćuju u skladu sa Zakonom o otocima i drugim propisima - samo onima bez stalne otočne adrese. Cijenu vode otočani koji imaju prebivalište, plaćaju kao i građani u gradu.

No mještani tvrde - Vodovod je skupu vodu zaračunavao prema neažuriranim podacima, a o promjeni cijene nije ih izvijestio. Iz Vodovoda priznaju dio odgovornosti: "Možda je naša greška što nismo obavijestili sa nekom posebnom obavijesti ili sa računima poslali obavijest o primjeni novog zakona i pravilnika sa fakturiranje vode na otocima".

I iz Ministarstva regionalnog ravoja i fondova EU-a priznaju, bilo je grešaka u obračunima: "Ministarstvu je potvrđeno da će takvi računi biti stornirani, a otočanima će biti ispostavljeni novi računi". A otočni gospodarstvenici će se pak moći javiti na natječaj koji će, prema riječima predsjednika Otočnog sabora Denisa Barića "raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja za povrat sredstava do 50 posto koja su platili po ekonomskoj cijeni vode".   

Uza sve, otočane ljuti i ograničenje subvencije sa 150 na 45 metara kubnih godišnje. Da će se ipak krenuti prema rješenju, nadaju se predstavnici otočnog sabora koji su se sastali s ministrom. No na naše izravno pitanje o tome, iz ministarstva nisu odgovorili. Izbjegli su se izjasniti i o ograničenju količine vode. I u vodovodu kažu - ona je premala.

- Većina ove godine ima pravo na 90 kubika, ako imaju 2 člana prošle godine su imali 150 i to je ta razlika i to je jedan od razloga zašto će ove godine ostati nepotrošeni ovaj dio taj koji se subvencionira od ministratsva regionalnog razvoja, kaže direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Frane Malenica.

Zbog svega 249 Kaprijana potpisalo je peticiju. Zaštitu očekuju i od gradskih vlasti. Gradonačelnik Šibenika pred našu kameru poslao je pročelnika Miroslava Lucića. On, pak, tvrdi - uloga gradske uprave je samo voditi evidenciju, jer propise donosi država. 

Trajno rješenje ovog problema bit će izgradnja podvodnog cjevovoda - projekt je završen, dozvole na stolu, a novac će se tražiti u europskim fondovima. Do tada računi se moraju podmiriti, jer iz Vodovoda prijete ovrhama. No Kaprijani su spremni svoja prava braniti i na sudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!