Računalnim krivotvorenjem obrisao desetke računa i takve ih fiskalizirao

20.09.2022.

10:24

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zbog sumnje da je putem programa namijenjenog za fiskalizaciju obrisao računalne stavke s više desetaka računa te ih takve fiskalizirao i prosljeđivao Ministarstvu financija, zadarska policija je 36-godišnjeg obrtnika kazneno prijavila za računalno krivotvorenje i zlouporabu naprava.

Iz policije su izvijestili da su kriminalističkim istraživanjem utvrdili da je taj vlasnik obrta s područja Nina u ljeto 2019. na svom laptopu koristio program prilagođen za računalno krivotvorenje.

Od prethodno izdanih i naplaćenih računa putem elektroničkih naplatnih uređaja obrisao je računalne stavke s više desetaka računa, pri čemu nije ostao zapis u obrisanim stavkama.

Tako izmijenjene račune s istim ili izmijenjenim iznosima te načinom plaćanja koristio je kao vjerodostojne te ih naknadno fiskalizirao i prosljeđivao prema Centralnom informacijskom sustavu Ministarstva financija.

Policija je 36-godišnjaka kazneno prijavila mjerodavnom državnom odvjetništvu u Zadru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!