14:38 / 27.09.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Jelena Bukulin/Dnevnik/IMS/hrt.hr

Rad nedjeljom podijelio javnost i poslodavce

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rad nedjeljom tema je koja dijeli javnost ali i poslodavce.
Konačnu odluku o izmjenama Zakona o trgovini koji regulira rad nedjeljom Vlada bi trebala donijeti do kraja godine. U osnovi ideja je kompromis - većina bi nedjelja bila neradna, a određeni broj nedjelja u trgovinama u turističkim područjima mogle bi ipak biti radne.

➡️ (Ne)rad trgovina nedjeljom - dva suprotna stajališta
➡️ Aladrović: Do kraja godine rješenje o radu nedjeljom

Kako bi Vlada bolje pripremila tu veliku promjenu u našem društvu, jednom već osporenu na Ustavnom sudu, pomoći će im i radna skupina. U njoj su okupili poslodavace i sindikate, ekonomske ali i - možda važnije - i ustavne stručnjake.Nedjelja u trgovini nije najvažniji dan za potrošnju, kažu u Vladi. S druge pak strane, nedjelja je najvažniji i nezamjenjiv dan odmora za radnike. Radi se na, najavio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović - kombinaciji svjetonazorskog, civilizacijskog i ekonomskog pitanja.

Neizbježne ustavne tužbe?

I dok su u prehrambenoj trgovini prema potrošnji najvažniji dani petak i subota, u neprehrambenoj trgovini i trgovačkim centrima, nedjelja je iznimno važan i teško nadoknadiv dan, a zabrana rada donijela bi im gubitke. Ustavna je tužba, čini se, neizbježna.

- Naravno da će ići odmah ocjena ustavnosti zakona koji se bude donio. Svatko ima po Ustavu pravo na rad. Vi ne možete reći blagajnici da nema pravo, a konobaru da ima pravo, ili novinaru da ima pravo, kaže Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete.U Vladi su dakako svjesni što ih čeka pa se nastoje pripremiti. U radnu skupinu uključili su ustavne stručnjake kako bi bolje obrazložili svoje motive i bolje pokazali zašto njihova inicijativa ima formalno pravnog smisla. Ipak, na svojoj strani Vlada će imati i dobar dio poslodavaca koji se odavno zalažu za neradnu nedjelju.

Rad nedjeljom tema je koja dijeli javnost ali i poslodavce

- Znači naših 2 tisuće zaposlenika bit će zadovoljno, mi nećemo imati povećane troškove na taj dan i sve što smo imali od prihoda će nam se vratiti. Tako da ćemo na kraju priče i profitirati. Znači, radi se o čisto ekonomskom pitanju,  nikakvoj politici ili religiji, tvrdi predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević.

Bolje reguliranje rada nedjeljom i dodatno plaćanje, kaže predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić - nisu dovoljan motiv za većinu radnika. Tvrdi da su radnici u trgovini protiv rada nedjeljom i da joj govore kako bi "sami platili poslodavcu da ne moraju raditi nedjeljom i blagdanom, jer žele biti sa svojim obiteljima, prijeteljima i odmarati se".Rad nedjeljom tema je koja dijeli  javnost ali i poslodavce. Za Vladu je to predizborno obećanje koje svakako planira provesti, a za ustavne suce još jedna prilika da donesu konačnu odluku o važnim ekonomskim i svjetonazorskim pitanjima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!