19:09 / 24.05.2020.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/S.M./HRT

Rad nedjeljom - vruća predizborna tema

-

-

Foto: - / -

Jedna od vrućih predizbornih tema bit će i reguliranje rada nedjeljom. Vladajući su zamislili model prema kojem bi trgovine mogle raditi 14 od ukupno 52 nedjelje.
Jedna od vrućih predizbornih tema je i reguliranje rada nedjeljom. Vladajući su zamislili model prema kojem bi trgovine mogle raditi 14 od ukupno 52 nedjelje. Sami bi poslodavci birali koje bi to nedjelje bile. Može se očekivati da bi se rad nedjeljom platio najmanje 50 posto više nego radnim danom.

Upravitelj trgovačkog centra Westgate Denis Čupić kazao je da se već mjesecima govori o regulaciji rada trgovina, a ne regulaciji rada generalno. Smatra da tako temu treba i nazvati. 

- Uvijek se slažem da rad treba biti reguliran. Rad radnika, posebno nedjeljom i praznicima treba biti reguliran tako da je jasna minimalna povećana satnica koja mu se mora platiti. Radnik treba biti zaštićen i ne smije biti prekomjerno opterećen. Teže bolesni i trudnice trebaju se zaštititi od takvoga rada, po uzoru na Sloveniju, istaknuo je Čupić. 

Smatra da će se zacementirati položaj radnika prijedlozima ministra Darka Horvata.

- Imat ćete situaciju da će plaće u trgovini padati, a radnici će postati preoterećeni zato jer će se smanjiti potreba za radnicima, a fond sati će se povećati zbog promjene smjenskog rada, dodaje. 

Predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić istaknula je da se njezin sindikat već godinama bori protiv rada nedjeljom.

- To je za nas jedno općedruštveno pitanje. Za radnike u trgovini to je pitanje dana tjednog odmora. Oni žele da dan tjednog odmora bude nedjelja, a ne neki drugi dan. Njihove obitelji su tada slobodne, pa i radnici u trgovini žele dan tjednog odmora provoditi u nedjelju, izjavila je. 

Naglašava da se opseg posla neće smanjiti te da je u trgovini prije krize bio manjak radnika pa su radili i studenti i umirovljenici. 

Čupić naglašava da je u velikom dijelu neprehrambene trgovine i u trgovačkim centrima, nedjelja "najjači" dan nakon subote.

- Posjeta nedjeljom je 20,5%, a promet je 20,9% tjednog prometa. Ponedjeljak je 9,8% posjete, a 8,8% tjednog prometa. To je rezultat analize kojegu smo proveli na osam trgovačkih centara. Provedeno je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, manjim sredinama Slavonije, u Rijeci i Puli, dodaje. 

Podatak s kojim barata Ministarstvo gospodarstva je generalizirani podatak kompletne maloprodaje koji uključuje i veleprodajne račune u maloprodajnim objektima.

- U tu grubu analizu uključe i promet onih trgovina koje rade samo od ponedjeljka do petka. Takav podatak ne može biti meritoran, dodao je.

Štulić napominje da će se i sindikat uključiti u javnu raspravu o zakonu. Ističe da je dodatak od 6-7 kuna na sat rada nedjeljom potpuno nedovoljno.

- Zalažemo se za to da poslodavci odaberu određeni broj nedjelja koji će raditi. Vjerujem o da ćemo naći pravo rješenje da budu zadovoljni i kupci i poslodavci i radnici, jer to je njihovo ljudsko pravo, kazala je. 

Čupić tvrdi da većina trgovina u trgovačkim centrima već sada plaća radnike nedjeljom od 30 do 70 posto više. Dodao je da ima i nekoliko poslodavaca koji nedjelju plaćaju i do 100% više. Štulić se nadovezala i kazala da ima suprotna iskustva, odnosno da joj se javljaju poslodavci koji ne bi radili nedjeljom jer imaju promet 2-3%, a da moraju raditi jer su takvi uvjeti trgovačkog centra.

Robne kuće danas su uglavnom bile prazne. Takva je situacija danas zbog epidemioloških uvjeta, no uskoro možda i zbog ograničenja prema kojem bi mogle raditi u prosjeku tek svaku četvrtu nedjelju. Vlada će u javnu raspravu uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini prema kojem bi trgovine mogle raditi samo 14 nedjelja godišnje. Poslodavcima je to premalo, sindikatima previše, a oporba tvrdi da je riječ o predizbornoj kampanji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!