Rad od kuće

02.12.2022.

19:46

Autor: Lucija Judnić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Rad od kuće

Rad od kuće

Foto: HTV / HRT

Tijekom pandemije mnogi zaposlenici kojima to posao omogućuje, osobito u razvijenim dijelovima Europske unije, ali i u Hrvatskoj, naviknuli su se na rad od kuće i ne žele se vratiti u ured. Ekipa HRT-a provjerila je kakva je budućnost takva načina rada i hoće li to postati svakodnevica. 

Pavla je među rijetkima u Hrvatskoj koji rade po hibridnom modelu. Tri je dana na radnom mjestu, a dva kod kuće. Smatra da rad od kuće ima brojne prednosti. 

- Meni osobno skoro sat i pol svaki dan odlazi na samo putovanje, a u tom modelu kad radim od kuće, mogu ili odraditi trening ili popiti kavu ili dulje spavati. To je jedna velika prednost, naglašava Pavla Kišić, zaposlenica u digitalnoj marketinškoj agenciji.

Nedostatke ne skriva - kaže kako joj katkad nedostaje interakcija s drugim zaposlenicima. Njezin poslodavac pak ima model kako provjerava ispunjava li ona svoje poslovne obaveze. 

- Postoji platforma, tj. program, preko kojeg točno vidi koliko vremena sam potrošila na kojim zadacima tako da tu uvijek ima mjesta za manipulaciju, ali to je naravno sve na određenoj osobi i na njezinoj odgovornosti, istaknula je Pavla.

Pavlin poslodavac jedan je od rijetkih koji idu u korak s vremenom. Stručnjaci ističu - nisu sva naša radna mjesta još dobro pripremljena za takav model, a neka nikada neće ni biti zbog prirode naše ekonomije. 

- Naša ekonomija temelji se na turizmu i na uslugama. Većinu toga nije moguće raditi od kuće, s druge strane u IT sektoru sve je veći udio rada od kuće. Imamo jednu neminovnu razliku između sektora koja neće nestati zbog prirode našeg gospodarstva, naglasio je Zvonimir Galić, redoviti profesor s Katedre za psihologiju rada i ergonomiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

I dodaje - Hrvatska bi ipak mogla osigurati da gotovo 30 posto radnika radi od kuće, no morat ćemo ubrzati tehnološki razvoj i to učiniti što prije jer ponude poslodavaca iz Europe nikad nisu bile dostupnije. 

- Naši poslodavci morat će uređivati radna mjesta i radne uvjete jer će sada za radnike konkurirati ne samo naši poslodavci nego i strani poslodavci za koje ćete moći raditi u puno drugačijim uvjetima, govori Galić.

Iz resornog ministarstva poručuju - nastavljaju s digitalizacijom, ali i teže uvođenju hibridnog modela rada. Kažu i da naši radnici od 2014. imaju mogućnost rada od kuće za strane poslodavce pa to neće biti problem ni sada. 

- I do sada nije bio problem sklopiti ugovor o radu s poslodavcem iz bilo koje države članice EU-a. Sam ulazak u Schengen po meni to će biti neutralno, rekao je Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike.

Rad izvan ureda očigledno postaje realnost, a bolje će se regulirati i u izmjenama Zakona o radu koje Sabor tek treba izglasati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!