18:26 / 26.12.2019.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Rad Sabora u 2019.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od 16. siječnja do 13. prosinca Hrvatski sabor održao je pet plenarnih sjednica. Na njima se raspravljalo o 480 točaka dnevnoga reda.
Na kraju godine donosimo i rezime rada zastupnika u Hrvatskom saboru. Iako su, zbog stanke u povodu izbora za Europski parlament, zasjedali kraće nego lani, ove su godine donijeli rekordan broj zakona, čak 241. Da je saborska godina bila vrlo burna, potvrđuje i podatak da je zastupnicima, zbog kršenja pravila rada Sabora, izrečeno više od 300 stegovnih mjera.

Iza saborskih zastupnika još je jedna vrlo dinamična godina. Od 16. siječnja do 13. prosinca Hrvatski sabor održao je pet plenarnih sjednica. Na njima se raspravljalo o 480 točaka dnevnoga reda.

U tom je razdoblju donesen 241 zakon, što je rekordan broj bez obzira na to što su zastupnici u sabornici proveli manje vremena nego lani. Odradili su 107 dana i 750 sati zasjedanja.

Čak 47 donesenih zakona usklađeno je sa zakonodavstvom Europske unije. A nije svaki put išlo glatko. Izrečene su 332 stegovne mjere.

U ovom sazivu Sabora, u protekle 3 godine, najviše je stegovnih mjera izrečeno zastupnicima SDP-a, njih 215. Ivan Pernar, s 10 najstrožih izrečenih mjera, bio je zastupnik koji je i najviše puta udaljen iz sabornice.

Isplate saborskim zastupnicima, uz plaću, uključuju dnevnice, naknadu za odvojeni život, troškove prijevoza, smještaja, stanarine i režija. Od početka godine ukupno su potrošili više od 8 i pol milijuna kuna.

Najveće troškove u 2019. ima Miro Kovač, malo više od 190.000 kuna. Iza njega su Ante Babić, Domagoj Hajduković, Saša Đujić i Tomislav Panenić.

Zastupnici su Vladi postavili ukupno 884 pitanja, a za riječ su se javili više od 11.000 puta. Najviše za repliku i kao predstavnici klubova zastupnika.

Najaktivniji među zastupnicima bio je Miro Bulj, koji je u Saboru govorio čak 858 puta. Prema angažmanu u sabornici, u vrhu su i Gordan Maras, Nikola Grmoja, Saša Đujić i Anka Mrak-Taritaš.

Svi će zastupnici novu priliku imati u 2020. Sabor nastavlja rad 15. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!