Rad 'u papučama' 4 dana tjedno - može se

02.10.2018.

15:51

Autor: Maja Kubik/V.K./HRT

default error photo
Rad bez radnog vremena učestala je pojava. Zbog toga trpe brojne obitelji jer su sve manje zajedno. Stoga su neki poslodavci odlučili uvesti rad od kuće , takozvani "rad u papučama".
Rad bez radnog vremena učestala je pojava. Zbog toga trpe brojne obitelji jer su sve manje zajedno. Stoga su neki poslodavci odlučili uvesti rad od kuće , takozvani "rad u papučama". Jedna je tvrtka otišla i korak dalje, uvela je rad samo 4 dana u tjednu.

Petra Belužić
radi kao stjuardesa sedam godina u zraku i tri godine na zemlji,
Najgore iskustvo koje sam doživjela je bilo kad je Vida imala otprilike godinu dana, čuvali su je naravno moji roditelji jer bez njih sve ovo ne bi bilo moguće koji su mi poslali snimku Vide kako hoda, Vidine prve korake i napisali mi: 'Vida, hoda'. Proplakala sam, naravno. Dakle, ključne neke trenutke njenog života ja sam bila po hotelima i propustila ih. Kad Vida je imala dvije godine, kaže Petra - onda je rekla da više ne može tako i spustila se na zemlju.

A kakvo je to tek prizemljenje bilo - dočekao ju je rad u smjenama. Jutarnja koja počinje u 4.30. Poslijepodnevna još gora - završava kad svi polete. To je još gora solucija. Tata ujutro ode na posao i radi do 16 ili 17. Ja odvedem Vidu u vrtić i to je jedino vrijeme kad je vidim. Radim do 23, 24, jedan ovisno kakav je promet u zračnoj luci. Prilično je iscrpljujuće.

Političarima su puna usta demografije, no po pitanju radnog vremena ništa se ne događa. Majke to znaju najbolje. Ja mislim da bi svakoj majci olakšalo to kad bi mogla raditi jutarnje smjene, mislim da je to jako važno jer bi poslijepodne mogla provesti sa svojim djetetom. Ovako se zapravo majke jedan cijeli dan ne vide sa djetetom, govori Petra Belužić. Imam osjećaj da sam premalo s njim, da su svi više s mojim djetetom nego ja sama. Uvijek mi je to bila rak rana, kak' se to kaže. Ali ne ide drugačije, govori Jadranka Silađin, komercijalistica u turističkoj agenciji.

Milica Jovanović iz HUP-a smatra kako može i drugačije. Mi vjerujemo da da. Jer je na taj način radnik zadovoljniji i ne mora u nekakvoj žurbi svakodnevnog života juriti tramvajima, autobusima i putovati do 45 minuta do sat vremena na posao. To vrijeme ne troši na putovanje, ostaje doma ili gdje će već odrađivati taj posao, a u konačnici nema potrebe za dodatnim gubljenjem vremena za toaletu. Bitno je da je on na radnom mjestu kad je potreban biti, ako je potrebno ići na sastanak da je tamo, dakle, sve se to da urediti."

Uskladiti obiteljske i poslovne obveze željeli su i u agenciji Logička matrica. Tvrtka je to s 9 zaposlenika koja se bavi poslovnim savjetovanjem, većinom prijavama i provedbom projekata Europske unije. Direktorica Renata Petak, i sama majka, i zaposlenici tražili su najoptimalnije rješenje -  rad od kuće kod njih je normalna pojava. "Ako posao dozvoljava, ako nemamo poslovnih sastanaka ili nekih drugih obaveza, ponekad zaposlenici ostanu doma, mogu raditi od kuće. Meni osobno kao poslodavcu nije bitno jel netko sjedi u uredu, naš ured je na cloudu, sve što trebaju, do svih podataka, dokumenata do kojih trebaju doći, sve im je dostupno", kaže Renata.

Imaju klizno radno vrijeme - netko dolazi u 8, netko poslije. Osam sati dnevno se odradi, ali ovako se lakše organiziraju. No ne staju na tomu. S današnjim danom uvode pilot-projekt. Radit će samo četiri dana u tjednu. U prvo vrijeme, tu mogućnost imat će jdan zaposlenik tjedno. A krajnji je cilj - prazan ured petkom za sve.

A svima ostalima i dalje ostaje problem. A za to je potrebna volja - ponajviše ona politička.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!