16:55 / 08.08.2018.

Autor: HRT

Rad u vrućem brodskom limu na 60 stupnjeva

-

-

Foto: - / -

Svatko se s vrućinom bori na svoj način, no izbora nemaju radnici u škveru. Grije ih sa svih strana, a danas se s njima znojila i naša splitska ekipa.
Svatko se s vrućinom bori na svoj način, no izbora nemaju radnici u škveru. Grije ih sa svih strana, a danas se s njima znojila i naša splitska ekipa. 

Pola sata nakon podneva u gradu, u hladu izmjereno je 32 stupnja. Oko 14 sati bilo je 34, a u škveru i podosta iznad toga. Na nebu neumoljivo sunce, pod nogama zagrijan brodski lim izvlače iz organizma i najmanju kap tekućine. Radnici u brodogradilištu doslovno zarađuju kruh u znoju lica svoga. U pogonu gdje se trenutačno proizvode brodske sekcije za partnera u Italiji ne pomažu ni propuh ni ventilatori.

Bolje nije ni na palubama brodova u izgradnji. Kombinacija vrućine, lima zagrijanog na suncu i na 60 stupnjeva, isparavanja boja i kemikalija traže pojačan oprez i drukčiji radni ritam. Ondje gdje posao to dopušta češće su izmjene radnih skupina pa i to olakšava obavljanje zadataka. Liječničkih intervencija nije bilo, ni sindikati, doznajemo, nemaju primjedbi na organizaciju zaštite radnika u otežanim uvjetima. A kakvi su pokazuje radno odijelo zavarivača natopljeno znojem. Gubi se mnogo tekućine.

Vjerovali ili ne, ali i taj dio ima svoju cijenu, pa vrhunski zavarivač, kao što je naš sugovornik, može zaraditi i do 11 tisuća kuna neto na mjesec. Usput, stariji gledatelji možda će se sjetiti da su prije tridesetak godina, u sličnim situacijama, škverovi radili noćne i jutarnje smjene umjesto dviju dnevnih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!