20:00 / 16.10.2018.

Autor: HRT

Radan: Doniranje hrane učiniti atraktivnim za poduzetnike

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj se na godinu baci oko 380 tisuća tona hrane, od čega 53 posto u kućanstvima, pa je sustav njezina doniranja nužno unaprijediti.
Iza Štefice Čučak i osječke Udruge "Rijeka ljubavi" godine su humanitarnog rada - skrbi se za tisuće obitelji kojima je jedno zajedničko - gladne su. S današnjeg međunarodnog skupa o izazovima pred kojima se nalazi sustav doniranja hrane - poslala je jasnu poruku.

U povodu Svjetskog dana hrane u večerašnjoj Temi dana postavlili smo pitanja: Isplati li se donirati hranu u Hrvatskoj? Tko donira, a tko ne i zašto? Kako svladati prepreke u procesu doniranja? Koja je hrana sigurna za doniranje? Tko ispravnu hranu najviše baca?

Odgovore smo zatražili od ravnateljice Hrvatske agencije za hranu Darje Sokolić, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petra Penave te Zorana Radana iz Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore.

U Hrvatskoj se na godinu baci oko 380 tisuća tona hrane, od čega 53 posto u kućanstvima, pa je sustav njezina doniranja nužno unaprijediti. 

Penava kaže kako je sustav prihvata i doniranja hrane dugotrajan proces. U 2015. kad je zaživio projekt skupili smo 400 tisuća kuna donacija od tvrtaka i građana, a prošle godine 4,5 milijuna kuna. To nam govori o osvještavanju građana i na temelju toga vidimo svjetlo na kraju tunela. Trenutno zadovoljavamo sve potrebe naših korisnika, rekao je Penava.

Sokolić kaže da je pred njima puno posla ali da su na dobrom putu. Nemamo dovoljno razvijenu svijest o doniranju hrane. Kao jedan od većih problema navela je potkapaciranost i nedovoljnu razvijenost mreže. 

Pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum kaže kako stalno treba isticati i poticati doniranje hrane. Najavila je kako ministarstvo, kao jednu od mjera, priprema izradu IT sustava kojim će pokušati povezati dionike u sustavu doniranja hrane.

Darja Sokolić smatra da bi banka hrane trebala biti u civilnom sektoru. "Kad se snimi stanje pronaći će se najbolji način upravljanja doniranom hranom. Rasprava je išla u smjeru da to ipak ne bude centraliziran sustav", izjavila je Sokolić.

Zoran Radan istaknuo je da nam treba sustav poticanja doniranja koji će biti prihvatljiv poduzetnicima - da im doniranje bude atraktivno na način da nemaju dodatnih troškova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!