12:09 / 08.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Radeka podnio ostavku na dužnost u Velikom vijeću Sindikata znanosti

Igor Radeka (foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Igor Radeka (foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka podnio je ostavku
Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka podnio je ostavku, sukladno očekivanju većine članova Vijeća, jer je propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali.

"To može dovesti u sumnju vjerodostojnost cijele organizacije i tridesetgodišnji habitus organizacije koja radi bez mrlje, što smatra svojom esencijalnom prednošću u areni socijalnih i političkih odnosa u Hrvatskoj", pojasnili su u priopćenju u nedjelju predsjednik Sindikata Petar Pervan i glavni tajnik Vilim Ribić.

Radeka je ostavku podnio na sjednici Velikog vijeća Sindikata u petak.

Radeka je redoviti profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru, a izabran je za predsjednika Velikog vijeća Sindikata u ljeto 2018. godine. Već je od ranijih godina paralelno držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zbog nedostatka nastavnika u Odsjeku za pedagogiju.

Kako stoji u priopćenju sindikata, "u dva opskurna medijska izdanja, nesumnjivo koordiniranima od strane Uprave Sveučilišta u Zagrebu, cjelokupni angažman profesora Radeke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se prikazuje u svjetlu bezobzirnog tezgarenja, a principijelne stavove Sindikata znanosti o kršenju akademske samouprave od strane Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prilikom izbora dekana Filozofskog fakulteta se pokušava prikazati kao njegovo zauzimanje motivirano novcem".

Veliko vijeće takve je optužbe u dva glasila ocijenilo zlonamjernim te tvrdi kako nema sumnje da je Radeka taj novac zaradio zakonitim radom i zakonitim isplatama.

Međutim, dodali su, ispostavilo se da je Radeka u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali učinivši njegove, ali i demantije Sindikata, u nekim elementima, činjenično netočnim.

"Ako neistine dolaze iz samog Sindikata, tada to Sindikatu sužuje platformu za principijelno djelovanje, jer mi želimo moći poručiti svim članovima akademske zajednici, pa i cijelog društva, kako nije sramota raditi i zaraditi, ali je sramota plagirati, trgovati utjecajima i nezakonito zapošljavati, što sve nažalost obitava i u našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a pogotovo kod onih koji stoje iza ove kampanje protiv Sindikata", istaknuli su, uz ostalo, u priopćenju.

Također, poručili su da su kritička stajališta Sindikata spram "kršenja zakonitosti i akademskih prava i sloboda na Filozofskom fakultetu, i ne samo tamo, od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu, proizvod kolektivnih stajališta u tijelima Sindikata, a ne jednog pojedinca pa makar on bio prvi među jednakima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!