09:12 / 21.02.2020.

Autor: HRT

Radi se na novom zakonu za njih, a nisu u radnoj skupini

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Život u siromaštvu, manipulacija imovinom, sustav koji ne podržava i ne nudi pomoć. To je gotovo pa svakodnevica osoba s invaliditetom, njihovih roditelja, skrbnika.
Život u siromaštvu, manipulacija imovinom, sustav koji ne podržava i ne nudi pomoć. To je gotovo pa svakodnevica osoba s invaliditetom, njihovih roditelja, skrbnika.

Hoće li im pomoći izmjene Zakona o socijalnoj skrbi?

Sustav nas jako malo uključuje u dijalog, rekla je u Studiju 4 Senada Haličević iz Udruge za samozastupanje, koja okuplja osobe s intelektualnim poteškoćama i onima lišenim poslovnih sposobnosti.

Izrađuje se novi zakon a u radnoj skupini nema niti jedna osoba s invaliditetom, istaknula je. Ne pitaju nas što nama treba već oni po nekoj svojoj prosudbi misle što nama treba.

Trebaju nas uključiti u taj dijalog, kazale je Haličević. Stručnjaci misle da znaju bolje od nas koji svakodnevno živimo život s invaliditetom, objašnjava.

I mi smo zvali resorno ministarstvo da sudjeluje u ovom razgovoru, no nisu se odazvali komentirala je voditeljica Studija 4 Andreja Oreč.

Modeli i kanali komunikacije postoje, postojali su ali onda kada se nađemo u situaciji da odista trebamo doći do zakona brzo se vrata počinju zatvarati i onda se zapravo stvori nešto gdje nema šireg dijaloga, dodao je Nikola Tadić iz Saveza udruga za autizam.

Ne znam zašto je tome tako, možda je doista gruba realnost i da je stvar u financijama, komentirao je Tadić.

Osjećate li se kao građani drugog reda, pitala je voditeljica Oreč.

Većinom da, složili su se.

Problema je mnogo, potreban je dijalog i spremnost institucija na suradnju, od Ministarstva zdravstva, školstva pa i turizma, kaže Tadić.

To su kompleksni problemi koje država mora rješiti, ne može to rješiti jedan zakon, zaključili su.

Masoni, koronavirus.. sve su to zanimljivije teme od osoba s invaliditetom, nas se baca u drugi plan, naši problemi ne dopiru do javnosti rekla je Haličević.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!