10:24 / 08.08.2018.

Autor: HRT

"Radić je prvi političar koji je okupio najveći dio hrvatskog naroda"

-

-

Foto: - / -

Stjepan Radić jedna je od najvažnijih osoba cjelokupne hrvatske povijesti, prvi političar koji je svojim idejama i programom okupio najveći dio hrvatskog naroda postavši njegovom voljom predvodnik borbe za hrvatsku slobodu, državnost i samobitnost.
Danas se obilježava 90 godina od tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih političara, osnivača Hrvatske seljačke stranke, Stjepana Radića koji je preminuo u Zagrebu 8. kolovoza 1928. godine od posljedica ranjavanja u beogradskoj skupštini. Velika pogrebna povorka dostojanstveno je ispratila jednog od najvećih sinova hrvatskog naroda, do zagrebačkog Mirogoja.

Atentat na Stjepana Radića izvršio je zastupnik Radikalne stranke Puniša Račić prilikom kojeg je ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu, smrtno ranio Stjepana Radića te usmrtio Đuru Basaričeka i Pavla Radića.

Ovim povodom, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić u izjavi za javnost podsjetio je kako je Stjepan Radić jedna je od najvažnijih osoba cjelokupne hrvatske povijesti, prvi političar koji je svojim idejama i programom okupio najveći dio hrvatskog naroda postavši njegovom voljom predvodnik borbe za hrvatsku slobodu, državnost i samobitnost.

Kao narodni vođa i prosvjetitelj Radić je hrvatsku državotvornu ideju prenio u sve slojeve hrvatskog naroda i nadogradio je pozitivnim vrednotama na kojima Hrvatska treba počivati,
stoji u izjavi.

To su vrednote, naglašava Kusić, sloboda, demokracija, republikanizam, mirotvorstvo, čovječnost, poštenje, socijalna pravda, solidarnost, ljudska prava, prava žena i prava manjina. Ocijenio je kako je Radić time postao vizionar istinski slobodne i napredne Hrvatske za koju je prije 90 godina položio život.

Smatra kako je ideal Stjepana Radića bila slobodna, dobro uređena, pravedna i socijalna država koja će odgovarati stoljetnim težnjama hrvatskog naroda.
Radićeva Hrvatska, istaknuo je predsjednik HAZU, zemlja slobodnih, sretnih i prosvijećenih građana, integrirana u Europu, otvorena prema drugima i okrenuta budućnosti.

Prema Kusićevu mišljenju Radićevo poimanje politike i javnog djelovanja podrazumijevalo je praktičan rad i konkretne poteze da se Hrvatska izbori za svoja prava i pokrene naprijed na svim društvenim razinama, posebno u gospodarstvu i prosvjeti. 

Svojom žrtvom, životnim primjerom i baštinom koju je ostavio budućim hrvatskim naraštajima Stjepan Radić i danas služi kao uzor, nadahnuće i putokaz u izgradnji bolje Hrvatske i boljeg svijeta, poručio je Kusić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!