08:30 / 05.01.2021.

Autor: V.G./HRT

Radimir Čačić o ratnom profiterstvu i "smeću od kamp-kućica"

Foto: Studio 4/HRT

Foto: Studio 4/HRT

Foto: - / HRT

Čačić smatra da je odmah trebalo uspostaviti vertikalu upravljanja koja nema sporednih kanala jer bi se time, naglašava, spriječio kaos na terenu.
Radimir Čačić, varaždinski župan, smatra da je Vlada trebala puno brže reagirati na potresom pogođenom području. To znači, kako je rekao u emisiji Studio 4, da nije bilo jasne vertikale upravljanja i koordinacije, a u konačnici je izazvalo određenu razinu kaosa i problema.

➡️ Dug je put prema obnovi
➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ U mreži Prvog o formiranju novog stožera

- Zakon o civilnoj zaštiti, članak 9, jasno govori da kad se radi o ozbiljnoj ugrozi zdravlja i života ljudi, čije posljedice nisu u stanju sanirati jedinice lokalne odnosno regionalne samouprave, a ovdje je bilo jasno u okviru nula minuta da to neće biti moguće s lokalnim snagama, tada se donosi odluka o stanju katastrofe i preuzima odgovornost, objasnio je Čačić.

U trenutku potresa Čačić je bio u Petrinji na konferenciji te je iz prve ruke svjedočio reakcijama građana i hitnih službi. Smatra da je odmah trebalo proglasiti stanje katastrofe i uspostaviti vertikalu koja nema sporednih kanala - "Mora se znati tko ima apsolutne ovlasti nad svim djelatnostima, odmah podijeliti operativne zone, sasvim vojni sustav, zaštititi cijelo područje", smatra.

Odmah spriječiti dovoz neupotrebljivih kamp-kućica

- Nakon što se uspostavi infrastruktura, tada se odmah definiraju prve mjere. Odmah spriječiti dovoz smeća koje se zove kamp-kućice, svašta se tamo poslalo, imat ćemo nakupine smeća, a ne rješenje. Ali zato odmah donijeti odluku o rekviriranju 1000 takvih objekata u svim kampovima u Hrvatskoj koji su stari između 0 i 5 godina, utvrditi koja je njihova vrijednost, isplatiti tvrtkama, a tih 1000-1500 na svaku lokaciju prema jasnim listama koje je trebalo odmah imati i naravno objavljivati da bi se izbjegle sumnje u politikantstvo, rekao je varaždinski župan.

Obnova nakon potresa

Nepovjerenje u sustav i stav da je država duboko korumpirana, kaže, doveli su do toga da su ljudi sami dolazili i dovozili pomoć. Govoreći o obnovi razorenog područja, Čačić ističe da ljudima treba pomoći da ostanu na tom prostoru. Prvo rješenje su, kaže, montažne kontejnerske kuće opremljene svim potrebnim prostorijama, što je rješivo u kratkom roku.

- Nakon Domovinskog rata imali smo u velikoj mjeri neposobnot, korupciju, nepotizam. Posljedice te nesposobnosti i korupcije vidjeli smo u naselju Strašnik gdje su se srušile kuće koje su obnavljane od 1995. do 1999. Odgovornost ćemo, nadam se, utvrditi, to spada u ratno profiterstvo i tu nema zastare, rekao je.

"Odgovornost za ratno profiterstvo može se brzo utvrditi"

- Treba zatražiti ispise ugovora koje su to tvrtke radile, tko su bili voditelji gradilišta, tko su bili nadzorni organi i njihovi supervizori i tko je u vertikali. Naravno da ministar nije pojedinačno obilazio objekte i provjeravao temelje, rekao je Čačić.  Upitan o cijeni obnove, Čačić kaže da je treba jasno definirati, te da treba biti s barem 15-20 posto dobiti za tvrtke.

- Treba dati priliku ljudima da zarade, ali to pristojno treba imati svoju granicu koju nitko ne smije prelaziti, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!