14:47 / 09.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Radin: Bez dogovora o komemoraciji u Jasenovcu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Srbi i Romi još nisu donijeli odluku hoće li i kako sudjelovati. Osobno, bit ću solidaran s obiteljima žrtava, poručio je Radin.
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Talijanske unije Furio Radin u Puli je rekao da još nije postignut dogovor o zajedničkoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu zbog poznatih prijepora koji se ponavljaju svake godine.

"Židovska općina u Zagrebu donijela je, čini se, odluku da sama organizira svoj dan sjećanja, premda je još moguće da ima svog predstavnika i na središnjoj manifestaciji", naglasio je Radin te dodao da ostale dvije manjine koje su najviše stradale, Srbi i Romi, još nisu donijele odluku hoće li i kako sudjelovati. "Osobno, bit ću solidaran s obiteljima žrtava, slušat ću njihove razloge koji su jedino relevantni", poručio je Radin. Istaknuo je da još postoje mnoge stvari koje su kompromitirane i kontaminirane poput naziva "Za dom spremni" koji se, kako je rekao, ne bi trebao pojaviti ni u Jasenovcu ni deset kilometara od Jasenovca, odnosno - nigdje.

Radin se osvrnuo i na kurikularnu reformu rekavši da je navodno na pomolu kompromisni dogovor o voditelju Ekspertne radne skupine (ERS). Izrazio je nadu u pozitivan ishod eksperimentalnog dijela reforme iako i vezano za to, kako kaže, ostaje nedoumica zašto nisu uključene i manjinske škole koje su se javile, odnosno šest talijanskih, jedna srpska i jedna češka. Problemi su, navodno, tehničke naravi jer nedostaje dokumentacija, rekao je Radin, te dodao da će o tome razgovarati s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Predložit će da se bar jedna škola svake manjine uključi.

No, dodao je, veći je problem u tome hoće li reforma uopće početi. "To govorim radi učenika, ali i politički jer jedna je stranka na vlasti, odnosno HNS, od reforme napravila svoj barjak i to može biti samo prvi od problema koji će se serijski pojavljivati tijekom možebitne realizacije reforme", ocijenio je Radin.

Govoreći o problemu Obiteljskog zakona, rekao je da taj prijedlog neće imati njegov glas ako vodi u prošlost poimanja obitelji. "Nevjenčani parovi prema pravima i obvezama moraju ostati izjednačeni s bračnim, od materijalne zajedničke stečevine do posvajanja djece. Od ekstremne desnice možemo svašta očekivati, od prijedloga zabrane slobode na izbor kada se radi o pobačaju do neratificiranja Istanbulske konvencije, pa i do zabrane rastave braka. No, mi u Istri želimo živjeti u zemlji slobodnih ljudi, što pretpostavlja odvajanje Crkve od države", smatra potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!