09:40 / 13.02.2019.

Autor: HRT

Radin: Tajani je izrazio svoj stav, nije to stav Italije, niti Europe

-

-

Foto: - / -

Na pitanje je li je opoziv Tajanija nemoguća misija u ovom trenutku, Klisović je odgovorio da je ljevica bar poslala vrlo jasnu političku poruku.
Skandalozne izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je među ostalim izrekao "Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija" - u emisiji "U mreži Prvog" analizirali su potpredsjednik Sabora Furio Radin, predsjednik i potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač iz HDZ-a te Joško Klisović iz SDP-a.

Furio Radin
je s Tajanijem više puta razgovarao i smatrao ga je vrlo umjerenim političarem. Kako je došlo do tog incidenta, za njega ostaje velika tajna, kaže Radin jer u Italiji ta problematika nije predizborna. Uvjeren je da to nije stav Italije, nego individualni stav čovjeka koji ima visoku poziciju.

Miro Kovač smatra kako je Tajanijeva izjava, izjava predsjednika Europskog parlamenta neprihvatljiva, neodgovorna i loša. Iako je Tajani više puta pokušao tumačiti tu svoju izjavu, bilo bi dobro, smatra Kovač, da on vrlo jasno kaže da se distancira od te svoje izjave i da je napravio pogrešku.

- Bilo bi dobro da čujemo od nekoga visoko rangiranog u Italiji da su takve misli neprihvatljive i da nisu kompatibilne s odnosima Hrvatske i Italije, da vrijeđaju odnos koji smo uspostavili s Italijom i da nisu kompatibilne s poretkom nakon Drugoga svjetskog rata.

Joško Klisović smatra da je u očima hrvatskih građana Tajani postao persona non grata nego što je postao uvaženi predsjednik Europskog parlamenta.

- Ono što je on izgovorio ne može izgovoriti predsjednik Europskog parlamenta jer za to nema mandat  tog istog parlamenta. To nije pozicija Europskog parlamenta - naglasio je Klisović i napomenuo da je upravo zbog toga reakcija hrvatske Vlade neobjašnjivo spora. - Imate predsjednicu države kojoj je također trebalo poprilično dugo da se očituje o cijelom incidentu kao i hrvatskoj Vladi. Ako ništa drugo, uspoređujući s brzom reakcijom slovenske vlade i predsjednika.

Na pitanje je li opoziv nemoguća misija u ovom trenutku, Klisović je odgovorio da je ljevica makar poslala vrlo jasnu političku poruku.

- Svatko tko bude posezao za hrvatskim teritorijem, hrvatska ljevica na čelu sa SDP-om neće ostati ravnodušna nego će upotrijebiti sva sredstva koja stoje na raspolaganju da takvog čovjeka makne s pozicije, posebice u Europskom parlamentu - poručio je Klisović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!