Radin: Zašto desne udruge bildaju mišiće na Istanbulskoj konvenciji?

21.03.2018.

20:27

Autor: HRT

default error photo
Vrdoljak je kazao kako nijedan premijer ne može dopustiti da o ovakvoj temi na Vladi ne dobije jednoglasnu potporu.
Prijedlog ratifikacije Istanbulske konvencije sutra ide na Vladu, ali uz nju i posebna pojašnjavajuća izjava. U izjavi kratko piše kako se Istanbulska konvencija odnosi na zaštitu žena od nasilja i nasilja u obitelji, da u njoj nema govora o uvođenju tzv. rodne ideologije, da nema riječi o redefiniranju ustavne definicije braka kao zajednice muškarca i žene te da je u skladu s odredbama Ustava RH. O tome su u Temi dana govorili potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Izjava je istinita, rodna ideologija je nešto čega nema u Istanbulskoj konvenciji", kazao je Furio Radin. "Rodne ideologije nema, a zapravo je ima. Nju su izmislile udruge koje žele mumifirati sadašnje odnose u obitelji - neravnopravnost, stereotipe i predrasude prema ženama koje onda i rezultiraju nasiljem", dodao je. Ivan Vrdoljak je ponovio kako je najveća vrijednost pojašnjavajuće izjave to što je ona istinita i jasno tumači što je Istanbulska konvencija. "Najveća vrijednost usvajanja Istanbulske konvencije jest to što pokazuje da u Hrvatskoj razumni politički lideri istinom mogu postići konsenzus i kompromis", dodao je.

Izjava koju Vlada usvaja uz Istanbulsku konvenciju

Radinu nije jasno zašto desne udruge bildaju mišiće kad je Hrvatska sličnu konvenciju (UN-a) usvojila još početkom devedesetih godina, a u nekoliko hrvatskih zakona se spominje pojam roda. Vrdoljak je upozorio kako se i u ovoj emisiji većinu vremena priča o iracionalnoj temi koja 'de facto' ne postoji, umjesto da se govori o zaštiti žena. Radin je dodao kako je i Vatikan pohvalio konvenciju nakon što je ratificirana u Italiji. Kazao je kako se nada da će se svi ministri pojaviti sutra na sjednici Vlade, iako je to rijetko slučaj. Vrdoljak je kazao kako nijedan premijer ne može dopustiti da o ovakvoj temi na Vladi ne dobije jednoglasnu potporu. A kako će tko glasovati u Saboru - vidjet će se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!