Radio 101 prestao emitirati program na 101 MHz

07:25 / 01.06.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Zagrebački Radio 101 noćas je prestao emitirati program na 101 MHz jer nije pravovremeno dobio novu radijsku koncesiju za područje Zagreba i Zagrebačke županije. Nastavak emitiranja najavili su od danas isključivo preko streaminga na internetu.


Odluka o gašenju emitiranja u radijskom eteru slijedila je nakon što je prošli petak održan sastanak predstavnika Radija 101, Hrvatskog novinarskog društva i Vijeća za elektroničke medije (VEM), gdje je zaključeno da će se u što kraćem roku raspisati nova obavijest o namjeri davanja radijske koncesije koja je istekla 31. svibnja u ponoć.

Radnici Radija 101 prošlog su tjedna zatražili izdavanje privremene koncesije, a nakon što je VEM 19. svibnja odbacio ponudu uprave Radija 101 zbog nepotpune dokumentacije - izvan roka predane potvrde Porezne uprave o podmirenju obaveza te nedostatne potvrde o osiguranom novcu za tromjesečno poslovanje.

Predsjednik VEM-a Josip Popovac, odgovarajući na pitanja radnika Radija 101, objasnio je da Zakon o elektroničkim medijima ne poznaje pojam "privremene koncesije". Zaključak je sastanka da će Vijeće, svjesno položaja radnika Radija 101 te njegove tradicije i dugovječnosti na tržištu elektroničkih medija, u što kraćem roku raspisati novu obavijest o namjeri davanja koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijskih usluga radija na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, izvijestili su iz VEM-a.

Zaključno, dok se ne raspiše novi natječaj za koncesiju i na temelju nje dobije nova dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, Radio 101 će se ugasiti.

Od 1984. kao Omladinski radio, 1996. zbog Stojedinice na ulici 100.000 ljudi

Popularna Stojedinica osnovana je 1984. kao Omladinski radio. Najveći trenutak slave imala je kada se, zbog najave gašenja nedodjeljivanjem koncesije, u studenom 1996. na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održao skup potpore na kojem se okupilo više od 100.000 ljudi. Nakon toga slijedio je pad popularnosti Radija 101, učestale svađe i odlasci vodećih ljudi tog radija te gomilanje dugova i prelazak u vlasništvo njemačkog poduzetnika Thomasa Alexandera Thimmea potkraj 2012.

Iako je zbog nedodjeljivanja koncesije i prijetnje gašenja Radija 101 prije gotovo 25 godina održan jedan od najmasovnijih skupova u povijesti Zagreba, sadašnji gubitak koncesije praćen je gotovo redovitim programom Stojedinice, uključujući večernji Phone Box u kojem su slušatelji davali potporu opstanku Radija 101 i naručivali pjesme po svojem izboru.

Posljednja tematska emisija prije gašenja Stojedinice bila je legendarna Rock antologija, a posljednja pjesma u cijelosti puštena je "Always Look on the Bright Side of Life" legendarnog Montyja Pythona. Posljednja poruka radijske ekipe prije gašenja u ponoć bila je "Vraćamo se brzo", a jingle "Ja sam rodna gruda svih valova - 101".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!