11:08 / 22.04.2022.

Autor: HRT/A.P.C.

Radionice za djecu iz Ukrajine u Valpovu

Ukrajinska djeca na radionici Tehničke kulture u Valpovu

Ukrajinska djeca na radionici Tehničke kulture u Valpovu

Foto: HTV/IMS / HRT

Od početka rata i humanitarne krize u Ukrajini, izbjeglice su smještaj i pomoć pronašli i u Valpovu i Belišću. Na tom ih je području od početka ožujka 108. Brojne institucije i pojedinci nastoje im pomoći, posebno djeci. U Valpovu organizirane dječje radionice na kojima su, uz mališane iz Valpova i Belišća, sudjelovali i mali Ukrajinci.

Kako bi se ukrajinskim izbjeglicama posebice djeci boravak u Valpovštini učinio što ugodnijim, Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće organizrala je razne edukativne dječje radionice. 


- Nastojali smo kad su izbjeglice iz Ukrajine počele dolaziti u Valpovo omogućiti majkama, bakama i djeci da se uključe u radionice centra Tehničke kulture Valpovo-Belišće i to već traje više od mjesec dana. Ponudili smo radionice raketarstva, modelarstva, 3D modeliranja i printanja, bojenja jaja i dosad smo imali svaki dan određen broj Ukrajinaca koji su se uključili. Ta djeca sve više govore hrvatski, razumijemo se i naša su ih djeca prihvatila, rekao je Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture HTV-ovoj novinarki Katharini Barač Perošević


- Imamo i informatički kabinet s 15 računala te dogovaramo da ukrajinska djeca počnu redovno dolaziti i pratiti on line nastavu svojih škola. Omogućavamo im i različite igrice putem interneta, a nadam se da će zaživjeti ideja da počnu pratiti i televizijske programe online na našim računalima, dodao je.


Na područje Valpova i Belišća stiglo je ukupno 108 ukrajinskih izbjeglica. O tome gdje su i kako smješteni izvijestila je djelatnica Hrvatskog Crvenog križa. Istaknula je da su im najpotrebnija sredstva za higijenu, odjeća i obuća za djecu te igračke. Za ukrajinsku djecu se, osim raznih radionica organiziraju izleti, posjeti kinima, a od ponedeljka u Valpovu kreću u osnovnu i srednju školu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!