18:16 / 01.01.2020.

Autor: Ivana Šilovioć/Dnevnik/IMS/HRT

Radna novogodišnja noć za brojne službe

Foto: arhiva, Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: arhiva, Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Očekivano, djelatnici Hitne pomoći imali su povećan broj intervencija zbog prekomjerne konzumacije alkohola i manjih ozljeda - kao i vatrogasci zbog pirotehnike.
Dok je većina slavila - za red, sigurnost te da se osigura pomoć svima kojima je potebna - brinule su se brojne službe.

Očekivano, djelatnici Hitne pomoći imali su povećan broj intervencija zbog prekomjerne konzumacije alkohola i manjih ozljeda - kao i vatrogasci zbog pirotehnike.

Za prvu njušku graničnoga prijelaza u Slavonskome Brodu - policijskog psa Džeka - posla uvijek ima.

Jedan od naših najprometnijih graničnih prijelaza. Protekle noći očekivano - pust. Točno u ponoć bilo je vremena i za čestitke.

- Sretna Nova, da iduću dočekate negdje u slavlju, a ne na putu, rekao je carinik putniku.

- Doček Nove godine je ovdje kao i svaki drugi, znači radno, bez opuštanja. Služba je takva da ne trpi iskakanja. Dan kao i svaki drugi, izjavio je Mario Kovačević iz PU brodsko-posavske.

- Pa radno, evo vidite i sami kako je. Kad se mora, nije teško. Da je drugačije, bilo bi bolje, kazao je Marko Tomljenović iz Carinske uprave Slavonski Brod.

Najluđa noć predvidiva je i za splitske vatrogasce.

- Znamo što nas ne može iznenaditi, požari vezani za kontejnere ili kućne rakete pa stradaju tende, izjavio je dežurni dispečer Županijskog vatrogasnog operativnog centra Split Anto Sablić.

- Bude svega, i loše i dobro, prometne nesreće imali smo i smišne situacije, čovik pa' u provaliju i mi ga vadimo, a on viče di mi je prijatelj i nas šest ga traži lampama da bi se on kasnije sitija da je prije po ure ostavija doma, kazao je Siniša Đapić iz JVP Split.

Krov nad glavom i blagdanski jelovnik u prenoćištu za beskućnike u Kosnici pronašlo je stotinjak Zagrepčana.

- Podjela tradicionalno odojka za večeru. I svako po svom nahođenju i u vlastitom aranžmanu, ovdje mogu zajedno ili samostalno dočekati Novu godinu i nadati se boljem sutra, rekao je ravnatelj Gradske organizacije Crvenog križa Zagreb Petar Penava.

Djelatnici zagrebačke Hitne medicinske pomoći na noćni rad su već odavno navikli.

- Uobičajene intervencije, možda za jedno 30 posto povećan je broj, s obzirom na praznik, ali nije bilo ekscesnijih ili interesantnijih slučajeva, izjavila je dr. med. Ljupka Hitrova, voditeljica Službe za hitnu medicinu Zagreb.

Za zustavljene vozače, nema popusta ni na Silvestrovo. Moraju 'puhati' i rezultat koji se od njih traži uvijek je nula promila.

I pulska policija cijelu noć je na terenu.

- Navikli smo na ovo godinama, prihvatili svoju službu, sa svojima ćemo biti nekom drugom prilikom, kazala je Andrijana Slunjski iz PP Pula.

Jer upravo posebne prilike, poručuje policija, alkohol i brzina, ispisuju tragedije na cestama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!