18:58 / 13.10.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Radnić: Postojeći model pristupa Markovu trgu postao prošlost

-

-

Foto: - / -

Kako će do tada izgledati kretanje po Trgu svetog Marka i kakvo bi to trajno rješenje moglo biti?
- Nakon što sam jučer dobio podatak o napadu prilično brzo sam stigao na Trg svetoga Marka. U tim trenucima policija je već uspostavila kontrolu u užoj zoni štićenih objekata. Kad se utvrdio pravac kretanja počinitelja policija se uputila za istim, objasnio je prve trenutke nakon jučerašnjeg oružanog napada na policajce ispred zgrade Vlade Miljenko Radnić, pomoćnik ravnatelja policije i načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti.

➡️ Otac napadača s Trga sv. Marka ispitan i pušten na slobodu
➡️ Milina: U kući počinitelja otkrivena veća količina streljiva i oružja
➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo
➡️ Svjedoci o ranjavanju policajca
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi 

Radnić je govorio i o osiguranju štićenih objekata Vlade i Sabora na Trgu svetog Marka.

- Sam prostor Trga svetog Marka prilično je kompliciran zbog institucija koje se na njemu nalaze i osoba koje ga koriste zbog političkih potreba, bilo zbog turističkog ili nekog drugog interesa koji zahtijeva korištenje tog prostora. Prostor je interesantan i turistima i građanima i to značajno usložnjava osiguranje koje je do sada bilo prilično labavo, odnosno na određeni način toleriralo se niz ponašanja koje se u zoni štićenih objekata u pravilu ne tolerira, rekao je.

➡️ VIDEO: Oštećenja od metaka na zgradi Vlade
Koja je razina ugroženosti Trga svetog Marka, ali i Hrvatske?

- Zasad smo na razini ugroženosti koja se definira kao umjerena, znači da nemamo nikakvih saznanja iz obavještajnog i sigurnosnog spektra. Sam karakter ovih objekata ukazuje na činjenicu da postoji potencijal da isti budu ugroženi zbog toga što predstavljaju vrh odnosno institucije hrvatske vlasti.

Govorio je i o privremenoj razini osiguranja na Markovu trgu. Rekao je da su sadašnje mjere bazirane su na kontroli pristupa vozila i za osobe.

- Danas i jučer je komunicirano sa svima koji imaju potrebu (za Markovim trgom op.a.) i upoznati su s činjenicom da je postojeći model pristupa Markovu trgu postao prošlost. Uvedene su dodatne mjere zaštite, podignuta je razina. Ona podrazumijeva da prostor koji je iza policijske barijere predstavlja prostor koji se trenutno štiti. U isti mogu ući saborski zastupnici, zaposlenici Vlade, zaposlenici Sabora i sve one osobe koje iskažu interes i za koje nadležne službe najave da će doći i da se puste u taj prostor kao najavljene osobe. Tu spadate i vi, pripadnici medija, danas je najavljeno da ćete moći nastaviti obavljati svoju djelatnost bez dodatnih smetnji, rekao je Radnić.

O novim modelima osiguranja na Markovu trgu

Ograničenje slobode kretanja na mjestu gdje se nalaze najvažnije državne institucije trajat će, prema priopćenju MUP-a, dok se ne pronađe trajnije rješenje.

- Novi modeli osiguranja podrazumijevaju različite varijacije sustava tehničke zaštite, konkretno određenih tehničkih barijera koje služe kao zapreka pokušaju neovlaštenog proboja u štićenu zonu od strane osoba kao pješaka ili korisnika motornog vozila, rekao je Radnić.Novi režim za stanare, turiste, vjernike i javna okupljanja

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je da stanarima koji ondje žive biti će omogućen pristup stambenim objektima i kretanje u zoni uz provođenje kontrole na pristupnim pravcima.

Za turističke posjete, bez ikakvih ograničenja dostupan je dio prostora Trga svetog Marka koji je izvan prostora na kojemu je privremeno ograničen pristup ili kretanje, dok će sudjelovanje u vjerskim obredima biti omogućeno vjernicima nakon provedene kontrole osoba.

Javna okupljanja i dalje će biti omogućena, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, ali uz prethodnu najavu, dok će policijski službenici obavljati kontrolu i pregled sudionika na kontrolnim punktovima prilaznih pravaca.

Ograničenja kretanja na dijelu Trga svetog Marka bit će na snazi do implementacije odgovarajućih trajnih sustava tehničke zaštite za onemogućavanje neovlaštenog ulaska osoba i vozila, odnosno dok se ne postignu prihvatljivi sigurnosni uvjeti na navedenom prostoru, ističu iz PUZ-a.

Regulacija prometa na trgu ista

Također navode da se regulacija prometa na trgu nije mijenjala. Prema sadašnjoj regulaciji promet se u užoj zoni Trga Svetog Marka odvija kao i do sada, na sljedeći način:

● Prilaz iz Ćirilometodske dopušten je prometnim znakom na južni kolnik Trga Svetog Marka, potom u Kamenitu ulicu i dalje u Opatičku ulicu.

● Prilaz iz Basaričekove i Ulice 29. X.1918. dopušten je prometnim znakovima na sjeverni kolnik Trga Svetog Marka, a potom u Ulicu Brezovačkog te u Mesničku ulicu.

● Na istočnom i zapadnom kolniku Trga Svetog Marka, kao i do sada, prometuju službena vozila s posebnom dozvolom, priopćeno je iz zagrebačke PU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!