Vlada će radnicama Orljave isplatiti otpremnine

08.03.2023.

Zadnja izmjena 16:03

Autor: HRT/IMS

Radnice Orljave kod Plenkovića

Radnice Orljave kod Plenkovića

Foto: HTV / HRT

Godinu i pol nakon što je požeška Orljava otišla u stečaj, završava agonija radnica koje su se borile za svoje otpremnine. Država je vlasnik Orljave, a Vlada je donijela odluku da će radnicama isplatiti otpremnine.

- Radi se o 491.000 eura koje će Vlada isplatiti na račun zaposlenica Orljave, ali će stati u njihov prvi naplatni red u stečajnom postupku koji se vodi na Trgovačkom sudu, rekao je ministar Branko Bačić, dodajući da će isplata ići u idućih 10-15 dana.

Oko 2650 eura svaka bi radnica trebala primiti na tekući račun u iduća dva tjedna. Na Dan žena u Vladi ih je primio premijer.

- Radili smo tolike godine tamo... dobile smo ovaj buket od premijera, prvi put da smo nešto dobili za 8. mart kao znak pažnje. Od našeg poslodavca, gdje smo radile 30 godina, nismo dobile ni karanfile, rekla je Mirela Bonić, bivša sindikalna povjerenica Novog sindikata.

- Pošto je situacija riješena, zahvalni smo svima, radosni smo što se to dogodilo na današnji dan, dodala je Mirjana Pavić, bivša radnica Orljave.


Orljava je u vlasništvu CERP-a i Republike Hrvatske. Zapala je u probleme kada je suradnju raskinuo dugogodišnji njemački partner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!