Nakon prosvjeda Horvat najavio isplatu plaća radnicama Orljave

30.06.2021.

11:45

Autor: M.M./Hina/HRT/M.N.

Prosvjed radnica Orljave

Prosvjed radnica Orljave

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Radnice požeške tekstilne tvrtke Orljava prosvjedovale su na Markovu trgu ispred Banskih dvora sa zahtjevom da Vlada razgovara s njima o budućnosti tvrtke koja je u stečaju, a radnice nisu tri mjeseca dobile plaće. Ministar Horvat izjavio je kako su već su bile najavljene "određene aktivnosti" i radnice Orljave će temeljem zakonskih osnova tri neisplaćene plaće dobiti u roku 10 dana, ali strateško rješenje za tu tvrtku ostaje pronalazak kvalitetnog strateškog partnera.

Predstavnike radnica primili su premijer Andrej Plenković i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. "S predstavnicima radnika i sindikata razgovaramo o opstanku Orljave, očuvanju radnih mjesta, kao i isplati zaostalih plaća. Orljava je važna kompanija s dugom tradicijom, koju smo i dosad podržavali. Prioritet je pronalazak strateškog partnera koji će osigurati održivost Orljave", napisao je premijer Plenković na Twitteru.


Ministar Horvat rekao je je da u ovome trenutku ne razmišljaju o likvidaciji tvrtke, već inzistiraju na pronalasku strateškog partnera za Orljavu. Mislimo da drugog izlaza nema, počeli smo vrlo intenzivno razgovarati s Hemcom iz Đakova, rekao je. "U ovome trenutku još nisu ispunjeni uvjeti po kojima Vlada želi Hemco, odnosno po kojima Hemco u Orljavu može ući, dok ne ispregovaramo konačne uvjete imamo još jednu malu nepoznanicu", kaže Horvat. Najavio je da je ročište za Orljavu zakazano u petak, kada će tvrtka dobiti stečajnoj upravitelja.


Treba riješiti dugove


"Ako odreagiramo pravodobno i brzo, možemo veliki dio radnika iz Orljave upogoniti da rade za Hemco", ustvrdio je Horvat. Naglasio je da će država namiriti dio potraživanja Orljave, ali ostaju dobavljači i poslovni odnosi, koji su vrlo bitni. "Dugovi Orljave prema dobavljačima u procesu kontroliranog stečaja moraju biti raspetljani i razriješeni. Nemamo puno vremena", rekao je Horvat.


Na pitanje je li se Orljava mogla ranije riješiti, Horvat ističe da njezini dugovi nisu nastali unatrag godinu ili dvije, već su nastali nakon provedene predstečajne nagodbe. "Tih 30 milijuna kuna, što kratkoročnih, što dugoročnih obveza generirano je unatrag pet godina. Je li se moglo sanirati unatrag dva, tri ili pet mjeseci - vjerojatno da", kaže Horvat.


Veliki dio je dug prema državi, odnosno prema pozajmici koju je dala tvrtka Državne nekretnine. "U ovome trenutku ne znam koliki je dug prema dobavljačima, to ćemo znati u petak ili ponedjeljak", dodao je.


Kiš: Premijer potvrdio da će dogovoreno biti izvršeno


Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izjavio je kako su s Vladom našli zajednički jezik i ustanovili zajedničke stavove, ciljeve i želje. "Premijer je tu pomogao tako što je potvrdio da će ono što smo dogovorili biti izvršeno", dodao je. Kiš je istaknuo da će radnička potraživanja biti isplaćena onako kako je rekao ministar Horvat i s time su zadovoljni.


Prema navodima Novog sindikata i Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, Vlada se do sada oglušila na njihove zahtjeve za razgovorom o budućnosti tvrtke nakon otvaranja stečaja.Saborska zastupnica Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ocijenila je da stanje u Orljavi, čiji radnici tri mjeseca nisu dobili plaće, pokazuje kako se premijer Andrej Plenković hvali da spašava gospodarstvo, a istovremeno uništava tvornice u državnom vlasništvu. Benčić smatra da je sve to uvertira u stečaj tvrtke, kako bi se podijelila njena imovina.Na solidarnost s radnicima Orljave pozvala je i Katarina Peović (RF).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!