16:55 / 22.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Radnici Dalmacijavina uputili žalbu Visokome trgovačkom sudu

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici Dalmacijavina uputili su žalbu Visokome trgovačkom sudu kojom osporavaju rješenje Trgovačkog suda u Splitu od 7. rujna.
Radnici Dalmacijavina uputili su žalbu Visokome trgovačkom sudu kojom osporavaju rješenje Trgovačkog suda u Splitu od 7. rujna prema kojem je Republika Hrvatska kao razlučni vjerovnik namirena s oko 13,2 milijuna kuna u stečajnom postupku te tvrtke, izvijestio je u utorak Nezavisni sindikat Dalmacijavina.

- To rješenje je nezakonito pa predlažemo da ga Visoki trgovački sud ukine, preinači ili da odredi vraćanje predmeta na novo raspravljanje, navodi se u žalbi stečajnih vjerovnika - radnika Dalmacijavina.

Prema rješenju splitskoga Trgovačkog suda, među ostalim, Republika Hrvatska kao razlučni vjerovnik je namirena s oko 13,2 milijuna kuna iz ukupne stečajne mase Dalmacijavina, koja iznosi oko 68 milijuna kuna.

Kako je obrazloženo, u razdiobi ukupne stečajne mase razlučnom vjerovniku - Republici Hrvatskoj - pripada oko 28 milijuna kuna, ali od tog iznosa odbija se oko 15 milijuna za troškove stečajnog postupka.

- Preostalih oko 40 milijuna stečajne mase pripada ostalim stečajnim vjerovnicima - radnicima i o tomu će se odlučivati u nastavku stečajnog postupka. Međutim, sasvim je izvjesno da radnici vjerovnici iz prvog isplatnog reda, čija je tražbina oko 64 milijuna kuna, neće biti namireni zbog nedostatka sredstava s obzirom na to da se prema odredbama Stečajnog zakona prije namirenja stečajnih vjerovnika podmiruju obveze stečajne mase, a račun Dalmacijavina je u blokadi jer je trenutni gubitak veći od 84 milijuna kuna, objasnio je stečajni sudac Velimir Vuković tumačeći razdiobu stečajne mase Dalmacijavina.

Stečajni vjerovnici u žalbi Visokome trgovačkom sudu navode kako takvo rješenje osporavaju zbog "nepotpuno i netočno utvrđenoga činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava".

"Ponajprije, prvostupanjski sud nije se držao uputa koje je dobio od drugostupanjskoga ni u jednom dijelu pobijanoga rješenja, osobito glede obveze da u ponovljenom postupku provede šest ročišta za diobu", navodi se, među ostalim, u žalbi koju su stečajni vjerovnici radnici uputili Visokome trgovačkom sudu Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!