19:05 / 18.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

Radnici Đure Đakovića Božić će dočekati na Markovu trgu?

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikati poručuju da su za razgovore spremni od 19. do 23. prosinca u 15 sati.
Plaće za listopad nisu dobili radnici tvrtke Đuro Đaković - Industrijska rješenja, njih 54, a na konferenciji za novinare u srijedu za to su okrivili staru Upravu Đuro Đaković grupe koja je, kažu, kočila ugovaranje poslova, a stari i novi kupci stalno se javljaju radi poslovne suradnje.

Zbog mogućnosti da je Đuro Đaković grupu pogodila sudbina Uljanika, Savez metalaca Hrvatske, Industrijski sindikat i Savez samostalnih sindikata u srijedu su javno pozvali predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se uključi u rješavanje problema.

Sindikati poručuju da su za razgovore spremni od 19. do 23. prosinca u 15 sati.

U protivnome - radnici Đuro Đaković grupe bit će, kako kažu, prisiljeni doći na prosvjedni skup 24. prosinca u 15 sati i dočekati Božić na Markovu trgu.

Sindikalni povjerenik u tvrtki Đuro Đaković - Industrijska rješenja Stjepan Mirković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da su posljednji posao odradili u rujnu. 

- Nakon toga dio kolega je uz otpremnine napustio tvrtku, a sad je postala upitna i njihova isplata, te su pokrenuli blokadu računa tvrtke, rekao je sindikalni povjerenik Mirković.

- Radili smo poslove koje nitko u Hrvatskoj, a ni šire ne radi. To su skupi poslovi specijalnim strojevima koje ne može svatko raditi, rekao je Mirković, ističući da je riječ o usko specijaliziranim poslovima, izradi suspremnika, posuda pod tlakom i onih za naftnu industriju.

Postavio je pitanje zašto se ta tvrtka gasi kad se najavljuje tri do četiri milijarde investicija u Rafineriji Rijeka.

- To su poslovi upravo koje mi radimo. Čini mi se da su mutni poslovi u igri. U ožujku je ministar Darko Horvat rekao kako će za nas ove godine biti jako puno posla, a dogodilo se sasvim suprotno. Možda iz Uprave sad čekaju da i mi odemo, ali nećemo jer se nadamo da će doći netko i trebati ove poštene i vrijedne radnike, rekao je Mirković.

Od 200 radnika u tvrtki Đuro Đaković - Industrijska rješenja ostalo je njih 54, od kojih je polovina u proizvodnji, a polovina u administraciji.

- Upiti partnera su svakodnevni i pokretanje proizvodnje može se organizirati vrlo brzo. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s 50-ak kolega koji su se u kratkom roku spremni vratiti u tvrtku, rekao je Mirković i dodao kako su zahvalni učiteljima i svim građanima koji su bili uz njih proteklih mjeseci.

- Sada se osjećamo izdvojeno iz ove priče o Đuri Đakoviću. Za sedam dana je Božić. Što da kažem svojoj djeci? Čiko nije imao novca da isplati plaću tati. Hoće li tako i predsjednica svojoj djeci reći, hoće li tako i ministar Horvat reći svojoj djeci? Očito je da nikoga ne zanima kako smo došli u ovu situaciju. Toliko se uprava i direktora promijenilo i nikom ništa, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!