14:50 / 21.12.2019.

Autor: I.D./HINA

Radnici Đure Đakovića odustali od prosvjeda, pronađena sredstva za plaće

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici Đure Đakovića zasad odustaju od prosvjeda.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u subotu da su pronađena likvidna sredstva za isplatu plaća radnicima Đure Đakovića za studeni. Rekao je da radnici stoga nemaju razloga planirati prosvjed te dodao da se kontinuirano radi na rješenju za opstanak Đure Đakovića.

Horvat je to izjavio nakon sastanka s predstavnicima Uprave Đure Đakovića u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu. Istaknuo je kako je ovo bio samo jedan od operativnih sastanaka na kojima se traži kratkoročno, ali i dugoročno rješenje za opstanak Đure Đakovića iz Slavonskog Broda.

Rekao je kako su u ovom trenutku sigurni da kratkoročnih obveza ima na razini 277 milijuna kuna, dugoročnih na razini 264 milijuna kuna te da će u ponedjeljak i zadnja kuna plaće za listopad biti isplaćena radnicima.

- U ovom trenutku pronađena su likvidna sredstva za isplatu plaće za studeni za veliki dio radnika, rekao je Horvat.

Napomenuo je da se s osiguranih 710 tisuća kuna neće moći istodobno podmiriti isplata i otpremnina i plaća za Đ. Đ Industrijska rješenja te tu vidi malen problem.

- Radnici Đure Đakovića, prema mom viđenju situacije, a siguran sam da će to potvrditi i ljudi koji vode tvrtku, nemaju razloga planirati prosvjed, izjavio je novinarima ministar Horvat.

Đuro Đaković ima perspektivu, a potrebna su dva koraka

- Prvi je u iznosu od 150 milijuna kuna osiguranja tekuće likvidnosti i osiguranja deblokade računa, a nakon toga, zbog minusa u temeljnom kapitalu, dodatni sanacijskih kredit u iznosu od oko 150 milijuna kuna za što država, a i strateški partneri koji jesu ili će biti, moraju u sljedeća tri mjeseca osigurati metodologiju provedbe, kazao je ministar. Dodao je kako je siguran da bez suglasnosti EK taj proces neće moći provesti.

Ministar Horvat također je izvijestio kako se u ovom trenutku razgovara sa svim bankama te je siguran da će država sa svojim jamstvima podmiriti jedan velik dio iznosa takvih kreditnih aranžmana.

Uvjeren je i da će likvidna sredstva biti na računima Đure Đakovića prije 17. siječnja 2020., kada i zakonski Đ. Đ. Specijalna vozila moraju pokrenuti stečajni postupak.

U ponedjeljak sastanak s premijerom Plenkovićem

Ministar Horvat najavio je da će se u ponedjeljak prijepodne sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi i njega upoznali s konkretnim brojevima.

Član Uprave Đ. Đ. Grupe Slaven Posavac kazao je da su plaće za listopad isplaćene svima, a smatra da je pronađeno rješenje kako isplatiti one za studeni za najveći dio radnika Đure Đakovića, ako ne i za sve, do kraja godine.

Sindikalni povjerenik i predsjednik štrajkaškog odbora Đure Đakovića Ivan Barić rekao je da radnici Đure Đakovića za sada odustaju od prosvjeda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!