15:41 / 15.03.2021.

Autor: S.M./HRT/Hina

Radnici HŽ Infrastrukture idu u štrajk 25. ožujka

Hrvatske željeznice

Hrvatske željeznice

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Tri reprezentativna sindikata radnika zaposlenih u HŽ Infrastrukturi najavila su štrajk 25. ožujka u 12 sati, jer se s poslodavcem ne mogu dogovoriti o sklapanju novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić rekao je da će u štrajku sudjelovati tri reprezentativna sindikata koji su trenutačno u kolektivnom radnom sporu s čelnicima HŽ Infrastrukture, a to su Sindikat prometnika vlakova, Sindikat infrastrukture HŽ-a i Sindikat željezničara Hrvatske.

- Pregovarački odbor sindikata na današnjem je sastanku obavijestio poslodavca da prekida kolektivne pregovore i najavio industrijsku akciju - štrajk za 25. ožujka 2021. s početkom u 12 sati, kazao je Grbešić. Objasnio je da će štrajk na željeznici biti proveden na uobičajeni način i to obustavom svih aktivnosti sukladno arbitražnoj odluci i onomu što zakon nalaže.

Trenutačni kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi istekao je 28. veljače i sada je u produljenoj primjeni.

Sindikati: Poslodavac ustraje u namjeri da radnicima nudi samo mrvice

Sindikati su poslodavcu na početku pregovora izrazili spremnost da se o cijeni rada pregovara u posljednjem kvartalu 2021. godine, s obzirom na gospodarske okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa i potrese.

- Bez obzira na najavljenu spremnost sindikata, poslodavac čvrsto ustraje u namjeri da radnicima HŽ Infrastrukture i dalje nudi samo mrvice, tvrde sindikati u priopćenju.

Kažu kako su svoje zahtjeve sveli isključivo na ugradnju neoporezivih dodataka u kolektivni ugovor, no poslodavac nudi rast od 1400 kuna godišnje isključivo kroz jednokratne dodatke na plaću, kao što su regresi i uskrsnice.

- Podijelimo li taj iznos na 12 mjeseci, dolazimo do sramotnih i omalovažavajućih 116,66 kn mjesečno, odnosno rast od 1,67 posto, i to nakon 14 godina tijekom kojih su radnici HŽ Infrastrukture bili bez ikakva rasta plaća, navodi se u priopćenju. Sindikati smatraju da je ponuda poslodavca daleko od onoga što je potrebno za postizanje kompromisa, sklapanje novog kolektivnog ugovora i očuvanja socijalnog mira u HŽ Infrastrukturi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!