14:45 / 23.10.2020.

Autor: Žana Morović Rudić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Radnici koji 20 godina potražuju svoj novac

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bivši radnici Croatia Zadar linea mirno su prosvjedovali ispred zgrade Trgovačkog suda u Zadru. 20 njih već je umrlo, a svoj novac dočekali nisu.
Bivši radnici Croatia Zadar linea mirno su prosvjedovali ispred zgrade Trgovačkog suda u Zadru, radi ubrzanja i dovršetka jednog od najdugotrajnijih sudskih postupaka u Republici Hrvatskoj. Već 20 godina potražuju svoj zarađeni novac, a Revizija koju su uputili Vrhovnom sudu prije 8 mjeseci i dalje leži u nekoj ladici zadarskoga Trgovačkog suda.

Neki bivši radnici nekoć moćnog zadarskog autoprijevoznika neće dočekati pravdu - i zarađeni novac. Sve ih je manje. Dosad je već preminulo 20 ljudi, a njihov sindikalni predsjednik umro je prije osam dana, kaže predstavnik radnika Predrag Dušević.

Iako je stečaj Croatia Zadar Linea okončan, i dalje se vode sudski procesi, a radnici 20 godina potražuju otpremnine. U međuvremenu - vode se sudski postupci za vrlo vrijednu imovinu iz stečajne mase.

- Predsjednica Trgovačkog suda u Zadru donijela je odluku, još davno - da se Čazmatrans uknjiži, a njihov je predsjednik Nadzornog odbora to demantirao kod javnog bilježnika. Mi imamo papir, ali sutkinja je to opet odbacila. Ne znam što je za nju mjerodavno, dodaje Dušević.

20 godina potražuju otpremnine

Dok se vrijedna imovina bivše tvrtke rasprodaje, radnici bi mogli ostati kratkih rukava. Vedran Uranija, pravni povjerenik upozorava kako bivši radnici polažu nadu reviziju. Zahtjev za revizijom uputili su Vrhovnom sudu još prije 8 mjeseci. Do dan danas nemaju povratnu je li zahtjev otišao za Zagreb.

"Zašto nam ne daju našu mižeriju"

- Treba uvažiti činjenicu da je sud dva mjeseca radio u smanjenom intenzitetu, da se radi o referadi koja ima u radu i druge predmete kao i da se u ovom predmetu paralelno odvija nekoliko radnji, odgovaraju iz Trgovačkog suda u Zadru.

A radnici bivšeg autoprijevoznika, njih 54 - gube strpljenje. Pitaju se "zašto im ne daju njihovu mižeriju". Iako je većina od njih starija od 70 godina poručuju - odustati neće i za svoj će se novac boriti do kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!