Radnici tvrtke Ceste Šibenik počeli štrajk

12.06.2023.

Zadnja izmjena 17:02

Autor: HRT/V.G./Hina

Radnici tvrtke Ceste Šibenik započeli štrajk

Radnici tvrtke Ceste Šibenik započeli štrajk

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Radnici tvrtke Ceste Šibenik d.o.o. u ponedjeljak su počeli s najavljenim štrajkom kojim traže povećanje plaća radnicima za 15 posto te usklađivanje odredbi Kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu.

Naime, radnici se protive pravilniku koji je stupio na snagu 6. lipnja, po kojem će se plaće određivati prema načelu - 70 posto fiksni dio i 30 posto varijabilni, dok će istodobno moći biti razmješteni na različita radna mjesta.

Štrajk će biti zaustavljen ako direktor Robert Miljković pristupi kolektivnim pregovorima, a bit će prekinut u trenutku zaključenja kolektivnog ugovora, poručila je Anita Jurić Golo, pravna povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

- Mi smatramo da je štrajk zakonit jer je proveden sukladno Zakonu o radu, pokrenut je postupak mirenja koji je zaključen neuspješno, nakon toga je najavljen štrajk s naznakom mjesta i vremena održavanja. Vjerujemo da će odluka suda biti u našu korist i da će tužba biti odbijena, kazala je novinarima Jurić Golo.

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, organizatora štrajka radnika šibenskih Cesta, podsjetio je da su bili prisiljeni pokrenuti štrajk jer ni direktor tvrtke Ceste Šibenik ni šibensko-kninski župan Marko Jelić nisu bili voljni raditi na poboljšanju radničkih prava.

Na sve naše inicijative nije bilo nikakvog odgovora, osim tijekom kratkog postupka mirenja, jer ne žele pregovarati o kolektivnim ugovorima, rekao je Lisičak.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru tvrtke Robert Savić kaže da radnici neće odstupiti od borbe za svoja prava.

Optužio je direktora Miljkovića da je lagao kada je izjavio da im je podignuo plaće jer je tek 9. lipnja stavio na oglasnu ploču obavijest da se povećavaju plaće za 34 eura.

- Radnici su u stopostotnom štrajku i nećemo se odreći svojih radničkih prava, poručio je Savić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!