Radnici u zdravstvu: Povećanje plaće kao kap u moru

15.09.2019.

18:04

Autor: Ruža Ištuk/HRT

default error photo
Na žalost to vam je 3 posto na mojih 4000 kuna nije ni 120 kuna, osjećaj je jadan, bijedan, da ne može biti gori, kaže Živana Ćosić, pomoćna djelatnica u kuhinji u KB Dubrava.
Više od 70 tisuća zdravstvenih djelatnika ovaj će mjesec dobiti veće plaće nakon dogovora s Vladom prema kojem će dobiti povećane dodatke na uvjete rada i na odgovornost za život i zdravlje ljudi.

U bolničkoj kuhinji radi se punom parom, dnevno podijele više od tisuću obroka. Umjesto većih plaća, oni su, kažu, dobili mrvice.

- Na žalost to vam je 3 posto na mojih 4000 kuna nije ni 120 kuna, osjećaj je jadan, bijedan, da ne može biti gori, ne samo mene nego i svih mojih kolega koji su iza mene, kaže Živana Ćosić, pomoćna djelatnica u kuhinji u KB Dubrava.

Jer rade i vikendima i blagdanima i sve mora biti na vrijeme.

- Povećanje je premalo s obzirom da nam je premala plaća, pa nam 2, 3 posto to je kao kap u moru, rekao je Petar Nekić, slastičar u KB Dubrava.

Oko 350 kuna više, ovisno o mjesečnom broju sati, dobit će i ovaj medicinski tehničar koji u bolnici u Dubravi radi 27 godina.

- Znate i sami kakva je sitaucija inače u društvu kompletno i sa našom ekonomskom situacijom, tako da sve što dobijemo bolje nego da smo izgubili,kad gledate onaj pozitivnije dio posla onda je o ipak nešto drugo jer što kažu nije u šoldima sve, Asmir Batlak, medicinski tehničar u KB Dubrava.

U zdravlju je, a, pita li se liječnike, i u prekovremenim satima kojih godišnje odrade oko tri milijuna.

- Dežuram dakle i u hitnoj, dežuram  i u koronarnoj to je znači intenzivna jedinica za liječenje kardioloških bolesnika i radim kao pripravni liječnik za kateterizaciju srca kod akutnih miokarda, tako da sam na sve strane ustvari, Ante Lisičić, dr. med., specijalist kardiologije u KB Dubrava.

Liječnika i sestara manjka, a posla je previše - njihove obitelji i pacijenti to znaju najbolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!