10:19 / 31.08.2018.

Autor: HRT

Radnici Uljanika dobili plaće i obustavili štrajk

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici Uljanika gube strpljenje, osmi dan izašli su na ulice.
S obzirom da su tijekom petka uplaćene plaće za srpanj na račune Uljanikovih radnika, čime je prestao razlog organiziranja i provedbe štrajka započetog 22. kolovoza, Štrajkaški odbor Uljanika donio je jednoglasnu odluku o obustavi štrajka danas u 15 sati, doznaje se iz Štrajkaškog odbora.

Međutim, kao što je u izjavi za novinare potvrdio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko, uvažavajući osjetljivost trenutka i složenost situacije oko opstanka brodogradilišta i svih društava u sastavu Uljanik Grupe, Štrajkaški odbor odlučio je da se neće raspustiti, odnosno da nastavlja s radom, što ne utječe na valjanost odluke o obustavi štrajka.

Štrajkaški odbor poziva Horvata na sastanak idućeg tjedna

Štrajkaški odbor je ujedno uputio pismo ministru gospodarstva Darku Horvatu u kojem se zahvaljuje na podršci, trudu i aktivnostima koji je uložio u problem rješavanja plaće radnika Uljanik Grupe za srpanj. "Isplatom plaće za srpanj stvorene su tek minimalne pretpostavke za nastavak djelatnosti društava u okviru Uljanik Grupe. Međutim, u idućem razdoblju nama kao predstavnicima sindikata nameću se brojna pitanja u vezi opstanka i restrukturiranja brodograđevne djelatnosti u Puli i Rijeci, na koje uz pregršt kontroverznih informacija i dezinformacija, do današnjeg dana nemamo konkretne odgovore", kaže se u pismu.

Štrajkaški odbor stoga poziva Horvata na sastanak sljedećeg tjedna na kojem "žele potražiti odgovore i razjasniti sumnje glede programa restrukturiranja i diverzifikacije, kao i uloge strateškog partnera u budućim aktivnostima".

12 novih kandidata za NO koji bi trebao imenovati novu Upravu

Nadzorni odbor Uljanika održao je sastanak, navodno su pronašli novih 12 kandidata za NO, koji bi trebao imenovati novu Upravu. Sindikati su danas pokušali tijekom dana od istarskog župana i pulskog gradonačelnika doznati što su dogovorili u Bruxellesu, međutim čim je sastanak započeo, stigla im je informacija da su se radnici sami organizirali i ponovno izašli na ulice, ovoga puta ogorčeni i ljuti čak i na sindikate, pa su se sindikalisti povukli s tog sastanka i pridružili radnicima u prosvjednoj povorci.Za plaću radnici kažu da je to samo vatrogasna mjera, ono što je najvažnije - traže opstanak brodogradnje u Puli. Kažu i da dvije plaće neće ništa riješiti. Što će biti 13.10. kada plaća za rujan treba biti isplaćena, pitaju se. Ljudi su ogorčeni i bijesni. Ne znaju kako će dočekati ponedjeljak kada počinje škola. U zadnja dva dana 60-90 radnika napustilo je Uljanik, mnogi razmišljaju da će morati preko granice.

- Ispred Uljanika oglas, nudi se rad u Italiji

Đino Šverko, predsjednik štrajkaškog odbora, kaže kako sindikati nisu protiv radnika. "A svi koji su protiv sindikata koji vodi štrajk su štrajkbrejkeri. Nije u redu da se napadaju oni koji legalno vode sindikalne akcije, odnosno koji vode štrajk", rekao je.Ipak, mnogi žele ostati u Uljaniku, iz kojega je u petak priopćeno da je nakon isplate plaće na prvom mjestu prioriteta komunikacija s dobavljačima - s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe.

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

Komentirajući isplate plaća premijer Andrej Plenković kazao je da je o potezima hrvatske Vlade obaviještena i Europska komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!