10:42 / 28.08.2018.

Autor: I.H./Hina

Radnici Uljanika - ostavka nije dovoljna, prosvjed se nastavlja

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uobičajenom rutom od brodogradilišta do Gradske palače krenuo je najveći broj radnika dosad, a povorka je putem postajala sve veće i glasnija jer su joj se pridružili i građani.
Više od 3500 radnika Uljanika izašlo je jutros iz kruga brodogradilišta na ulice Pule prosvjedujući zbog neisplate plaća i izražavajući nezadovoljstvo vladajućom strankom u Istri i Puli, IDS-om.


- Štrajk u 3. maju do isplata plaća
- Radnici Uljanika: 'IDS partijo, gotovo je, gotovo'
- Ogorčeni radnici Uljanika imaju poruku za Vladu
- Prosvjed u Uljaniku - sindikati za odlazak Uprave

Uobičajenom rutom od brodogradilišta do Gradske palače krenuo je najveći broj radnika dosad, a povorka je putem postajala sve veća i glasnija jer su joj se usput pridružili i građani.

Kod Gradske palače obratio im se zamjenik gardonačelnika Robert Cvek. Rekao je da su danas istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić u Zagrebu i čekaju da ih primi ministar gospodarstva Darko Horvat jer, kazao je, "očito premijer nema vremena za njih, nema vremena za Uljanik".

Prosvjednici su njegovo kratko obraćanje stalno prekidali zvižducima i povicima "Uništili ste Uljanik!", "IDS mafijo!", "IDS lopovi!"

Povorka je zatim nastavila ulicama uz veliku potporu građana i povike "Ne damo Uljanik!" i "Uljanik je naš!". Predvode je predsjednik i članovi Štrajkaškog odbora - Đino Šverko iz Sindikata metalaca, Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata i Rajko Kutlača iz Sindikata iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Šverko je nakon završetka još jednog u nizu prosvjeda radnika najavio da će radnici Uljanika svaki dan izaći na ulicu dok im na račun ne sjedne zaostala plaća za srpanj.

"S obzirom na to da plaća još nije legla, mi ćemo nastaviti s našim prosvjedima dok radnicima ne budu stigle plaće. Ne možemo svaki dan otići u Zagreb, ali možemo prosvjedovati ulicama našega grada. Moramo biti odgovorni i voditi ljude kako treba te stoga mogu izraziti zadovoljstvo što je i današnji prosvjed, koji je okupio više od 3.500 radnika, protekao mirno bez incidenata", rekao je Šverko novinarima. U ime sindikata i Štrajkaškog odbora izrazio je ponos na građane Pule koji ih podupiru u sve većem broju.

Jučer su nakon sastanka u Vladi predstavnici Štrajkaškog odbora Uljanika i 3. maja izjavili kako su dijelom zadovoljni jer bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće, a štrajk će prekinuti nakon što prime plaću za srpanj.

Premijer Plenković i ministar Darko Horvat rekli su da se intenzivno traži rješenje koje će biti zakonito, održivo i korisno za radnike Uljanik grupe. Opći štrajk u brodogradilištima Uljanik grupe, u Uljaniku u Puli i 3. maju u Rijeci počeo je u srijedu, 22. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!