16:05 / 12.11.2018.

Autor: HRT

Radnicima Uljanika sutra bi trebala sjesti plaća za rujan

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Što se tiče plaće za listopad, o tome se razgovara ali zasad još nema izvora iz kojega bi se ona mogla isplatiti, dodaje Cerovac.
Radnicima Uljanik grupe u utorak bi mogla biti isplaćena minimalna plaća za rujan. Agencija za osiguranje radničkih tražbina navodi da radi na isplati plaće za 3.763 radnika u iznosu 9,8 mil. kn te da je zasad podnijet zahtjev za isplatu plaće za rujan. 

Radi se o velikom broju radnika i opsežnoj dokumentaciji koju treba obraditi, ali uložiti će se maksimalni napor da većina plaća bude isplaćena sutra tijekom dana, navodi Agencija.  

- Plaće radnicima Uljanika osigurat će brodovlasnici uplatom avansa 

Na poslodavcu ostaje mogućnost, ako se ne iznađe drugi izvor likvidnosti, podnošenje zahtjeva za još dvije minimalne plaće - za listopad i studeni, dodaje Agencija. 

Boris Cerovac iz Štrajkaškog odbora Uljanika ranije je kazao da bi radnicima Uljanika sutra mogao sjesti minimalac od 2.700 kuna. "Ostatak do bruto plaće trebali bi uplatiti brodograditelji no još se o tome razgovara", rekao je Cerovac. "Što se tiče plaće za listopad, o tome se razgovara ali zasad još nema izvora iz kojega bi se ona mogla isplatiti", dodaje Cerovac.

Osim toga, Ministarstvu gospodarstva trebao bi biti dostavljen novi, dorađeni Plan restrukturiranja koji će se temeljiti na brodogradnji.

Ako predstavnici Vlade odobre novi plan razvoja brodogradnje u Puli i Rijeci, on se šalje u Bruxelles pa ako dobije prolaznu ocjenu kreće u primjenu. To znači dovršetak dvaju brodova te ugovaranje novih gradnji u Uljaniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!