Rainbow Warrior u Šibeniku otvoren za javnost

01.06.2022.

13:11

Autor: HRT

Rainbow Warrior u Šibeniku

Rainbow Warrior u Šibeniku

Foto: HRT / HTV

Najpoznatiji Greenpeaceov brod, jedrenjak Rainbow Warrior, nakon 2014. i 2017. ponovno je u posjetu Hrvatskoj, a trenutačno je u Šibeniku. Brod će biti otvoren za javnost i razgledavanje od 2. do 4. lipnja u smjenama od 9 do 11 i od 17 do 20 sati.

Galerija
Rainbow Warrior u Šibeniku, Foto: HTV/HRT
Hettie Geenen , Foto: HTV/HRTRainbow Warrior u Šibeniku, Foto: HTV/HRTRainbow Warrior u Šibeniku, Foto: HTV/HRTRainbow Warrior u Šibeniku, Foto: HTV/HRT

Rainbow Warrior ovom prilikom promovirat će  peticiju europske građanske inicijative (European Citizens' Initiative - ECI) kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima. Treći posjet Rainbow Warriora Hrvatskoj ujedno je prilika da se obilježi deseta godišnjica Greenpeacea u Hrvatskoj, koji je počeo s radom u lipnju 2012.

Rainbow Warrior prvi je brod koji je posebno projektiran i izgrađen za Greenpeace. Plovi ponajprije koristeći se jedrima, a njegov sustav jarbola u obliku slova A visok čak 55 metara omogućuje uporabu mnogo veće površine jedara od uobičajenih jarbola iste veličine.

Zapovjednica Hettie Geenen brodom je već posjetila Hrvatsku 2014. Tik uz Rainbow Warrior u šibenskoj luci građanke i građani moći će se pridružiti europskoj građanskoj inicijativi potpisivanjem peticije na štandu Greenpeacea, odnosno potpisom online verzije peticije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!