Ramljak o malignim bolestima: Stanje je alarmantno

03.02.2023.

19:35

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Doc.dr.sc. Vesna Ramljak

Doc.dr.sc. Vesna Ramljak

Foto: Dnevnik / HRT

Porazne rezultate iznio je OECD: Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po broju pušača u Europskoj uniji. Godine 2019. imali smo 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka Europske unije. Lošija je samo susjedna Mađarska.

Kad je riječ o karcinomima, najčešći uzroci smrti kod muškaraca su - rak pluća, uključujući dušnik i dušnice, čak 2013 slučajeva, zatim rak debelog crijeva i prostate. Kod žena, pak, rak pluća, 870 smrtnih slučajeva, debelog crijeva te dojke - 757 slučajeva. U izvješću također piše da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga članica EU-a, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača. 

Ramljak: Stanje je alarmantno


Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska doc.dr.sc. Vesna Ramljak kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako Hrvatska ipak napreduje, a posebice će napredovati kada se Nacionalni strateški okvir pokrene.


Jer posljednje dvije godine ništa se nije dogodilo u tom smjeru. Dodala je kako Hrvatska ima izvanredne bolnice i izvanredne ljude koji se bave medicinom, međutim, ako Nacionalni strateški okvir ne kene u primjenu, neće biti dobro.


Ramljak je naglasila kako bi prvo trebalo ići u primjenu Nacionalne onkološke mreže, to je prioritet. Trebaju se stvoriti baze podataka o malignim bolestima.


Istaknula je kako radioterapijska oprema nije u dobrom stanju, te se boji da će Hrvatska ostati bez 82 milijuna eura za nabavku te opreme. Natječaj još nije ni raspisan. Ni sve bolnice ne zadovoljavaju sve potrebne uvjete.


Ramljak je rekla kako pacijenti čekaju na red za radioterapiju. Dodala je kako je stanje alarmantno, što se tiče svega.


Istaknula je kako je onkologija napredovala nevjerojatno, no, treba raditi na prevenciji.

Ramljak se osvrnula i na današnji štrajk djelatnika u zdravstvu. Kazala je da medicinske sestre rade u jako lošim uvjetima. Stalno se obraćaju nadležnima, ali ne dobivaju odgovor. 

 "Trenutak kad saznate da imate rak promjeni cijeli vaš život"


Tajanu je prijateljica nagovorila na pregled života vrijedan. Dijagnosticiran joj je invazivni rak dojke koji se proširio i na limfne čvorove.

- Trenutak kad saznate da imate rak vam promjeni cijeli vaš život, mislim da nitko nikad nije spreman za takvu dijagnozu, rekla je Tajana Dorić Šerić.

Najgore je sada iza nje, ali borba i dalje traje. Uz tugu, bespomoćnost i prihvaćanje nove dijagnoze, oboljelima situaciju otežavaju i problemi u zdravstvu. Često kvarenje uređaja za zračenje, nedostatak psihološke potpore, a ni oni hitni onkološki pacijenti nisu pošteđeni dugih lista čekanja.

- Samo ću reći da je meni moja onkologica stavila CT i mamografiju u prosincu, u roku trideset dana, termine sam dobila krajem ožujka i krajem travnja, dodala je Dorić Šerić.

U Hrvatskoj od onkoloških bolesti godišnje oboli oko 25 000 ljudi, a bitku s teškom bolešću izgubi oko 14 000. Liječnik objašnjava, pacijenti dolaze prekasno.

- Treba jednostavno educirati ljude, kako bi došli do tih tumora, koje ćemo ranije otkriti, koji praktički onda imaju puno puno bolju prognozu i drugi način je zapravo ovo što se sad dešava kod nas, okrupnjivanje, pravljenje tih velikih centara, dakle, high volume centara, odnosno, centara izvrsnosti, koji dugoročno daju i do dvadeset posto bolje rezultate u liječenju, naglasio je pročelnik Zavoda za kiruršku onkologiju, KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, dr. med.

Prevencija je ključna


Prevencija je ključna, a broj građana koji odlaze na preventivne preglede je zabrinjavajuć. Odaziv žena na rano otkrivanje raka grlića maternice samo je dvadeset posto.

- Nacionalni strateški okvir protiv raka, mi imamo, savršeno je tamo sve napisano, poručio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga.

- Ali ono najvažnije da se i provodi, tu bi se moglo puno govoriti, recimo Nacionalni strateški okvir je odlično napravljen, ali uvijek zapinje u toj provedbi, dodao je Eljuga.

Glas liječnika do mnogih ne dopire, pa se bolest često kasno otkriva.

- Žene koje su niže obrazovne strukture, koje žive u ruralnijim područjima, znači, to je ta teže dostupna populacija, rekla je Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

A prema ovim poražavajućim podacima, samo je Mađarska gora od Hrvatske po pitanju smrtnosti od karcinoma u Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!