Ramljak najavila da će kazneno prijaviti Puljka, Silobrčića i Terzića

14:18 / 21.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Danica Ramljak

Danica Ramljak

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Bivša ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Danica Ramljak u utorak je u Splitu najavila da će podići kaznenu prijave protiv bivših članova Upravnog vijeća IRB-a Janoša Terzića, akademika Vlatka Silobrčića i Ivice Puljka koji su je smijenili u travnju 2012. godine.

Ramljak je ravnateljica Instituta bila od svibnja 2009. do travnja 2012., a trojicu spomenutih članova UV-a prijavit će, kako je rekla na konferenciji za novinare, i etičkim povjerenstvima njihovih matičnih institucija.

Od rektora splitskog sveučilišta tako će tražiti da se pokrene etička odgovornost dvojice profesora, Puljka i Terzića.

Budući da je Ivica Puljak kandidat za gradonačelnika Splita na nedjeljnim prijevremenim izborima Ramljak je cijenila da tajmnig njezine objave neće štetiti Puljku, jer misli da će on pobijediti.

A kako je rekla, u javnost je izišla zbog pravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda o nezakonitom otkazu koju je dobila prije dva mjeseca.

 Dodala je da je presuda donesena, ali o odšteti još nije odlučeno.

Ona ju procjenjuje na oko pola milijuna kuna i nju će, kako je rekla, nažalost morati platiti porezni obveznici.

- Smiješno mi je da me kolega Puljak pokušava vezati za neke političke stranke znajući da sam kao ravnateljica Ruđera Boškovića s nekima od hrvatskih vlada vodila ozbiljne bitke protiv skladištenja radioaktivnog otpada na "Ruđeru" i da sam uvijek imala svoj stručno utemeljeni stav, rekla je Ramljak.

Puljak je danas za Ramljak rekao "kako mu je tužno i žalosno što se uvukla u HDZ-ovu kampanju u predizborno vrijeme", a ona mu je uzvratila da je to skandalozno i da on tako "pokušava ugušiti građanska pravo i slobode govora".

- Iako me Puljak pokušava uvući u političku kaljužu ja progovaram za građane i želim biti glas onih koji su doživjeli nešto ovako strašno kao i ja, rekla je bivša ravnateljica IRB-a.

- Bivši državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Saša Zelenika je neposredno nakon moje smjene otišao još dalje i grubo, kao i tadašnje Upravno vijeće, prekoračio svoje ovlasti te me protuzakonito brisao iz registra znanstvenika u Hrvatskoj i zloupotrijebio položaj po članku 291. Kaznenog zakona, rekla je Ramljak tvrdeći da je Zelenika neutemeljeno uzeo ulogu Matičnog odbora Nacionalnog vijeća za znanost RH koji jedini može zakonski upisivati i brisati znanstvenike.

Također je rekla i da je Puljak, kao službeni predstavnik Hrvatske u CERN-u, jednom od najvećih međunarodnih istraživačkih centara za koju građani plaćaju visoku članarinu, nakon što je diplomirala zaposlio svoju kćer.

- Nemam ništa protiv zapošljavanja, ali neka Puljak hrvatskoj javnosti izlista koja su djeca uz njegovu pomoć otišla u CERN na doktorate, na kojem se natječaju to provelo ili je bilo dovoljno da ti tata bude Ivica Puljak, zaključila je Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!