07:57 / 25.05.2020.

Autor: M.M./U mreži prvog/HRT

Ramljak: Povratak u škole je siguran i važan

-

-

Foto: - / -

Zašto je stvorena tolika zbrka oko povratka učenika u škole i jesu li zagrebačke škole spremne?
Škole su sigurne i neka djeca danas budu u školi kako bi se upoznali s novim pravilima koja postoje za epidemiološke uvjete. Situacija je epidemiološki takva da mnogo stvari možemo normalno raditi, pa tako i djeci omogućiti povratak u školu, kazala je državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Branka Ramljak u emisiji U mreži Prvog. 

Učiteljica savjetnica OŠ Franje Serta Bednja Đurđica Krtanjek, rekla je kako su spremni i jako uzbuđeni.

- Doći će preko 90 posto mojih učenika, samo jedno dijete zbog zdravstvenih razloga neće. Radit ćemo i dalje mješoviti način nastave za djecu koja će ostati kod kuće. Slat ćemo materijale, objavljivati lekcije i informirati ih o svemu što smo radili u školi. 

Istaknula je da roditelji još uvijek imaju nedoumice, te da su prve preporuke i upute ministarstva bile vrlo zbunjujuće i nedorečene.

- Još ima roditelja koji se pitaju zašto Ministarstvo nije decidirano reklo da od ponedjeljka kreće nastava.

- Ovo nije uobičajena situacija, ljudi se suočavaju s raznim strahovima, odgovorila je Ramljak, te dodala:  

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja vrlo je decidirano u svojim stavovima. Slušali smo stručnjake i kad su oni su rekli da je rad u školi siguran kao i kod kuće, u tom trenutku pozvali smo svu djecu u škole.

Pročelnik zagrebačkog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je da se ne usuđuje predviđati koliko će djece doći u školi, te da će se ta informacija znati oko 9 sati. 

- Grad Zagreb je pripreman primiti sve učenike. Imamo 15 matičnih i sedam područnih škola u koje učenici ne mogu zbog oštećenja nakon potresa, ali organiziran je prijevoz u obližnje škole. Svi roditelji te djece su kontaktirani i nema posebnih nedoumica. 

- Procijenili smo da je situacija sigurna i zato smo pozvali svu djecu u škole i vrtiće. Praktički nemamo cirkulaciju virusa u populaciji za koju ne bi znali kako se netko zarazio. Imamo i vrlo mali broj novozaraženih i ta bolest je, što se epidemiologa tiče, pod kontrolom i nekakve opasnosti nema. Moramo reći da se u medicini sve svodi na šanse, izglede i rizike, tako je i ovdje. Tijek bolesti može biti različit. Kod nekoga će doći do zaraze kod nekoga neće. Otvorili su se i obiteljski domovi, nismo više zatvoreni u obiteljskoj cjelini da nismo s nikim u kontaktu. Što se događa u obitelji takav je rizik u vrtićima i u školi, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin.

- Postoji i subjektivni razlozi koji su uvjetovani bolešću djeteta ili nekog člana u obitelji i postoji strah roditelja da pošalje dijete u školi. Ne živimo u uvjetima koji su za nas do prije par mjeseci bili normalni. Svi smo oprezni, pogotovo smo oprezni za djecu. Želimo im omogućiti najbolje uvjete koji postoje i za njih je povratak u škole siguran i važan i sigurna sam da će u pravom dječjem ozračju završiti i ova školska godina.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!