Rang liste za upis studenata: Više od 25 tisuća novih studenata, 778 manje nego lani

18.07.2022.

18:11

Autor: I.Z./HRT/Hina

Objavljene rang liste za upis studenata

Objavljene rang liste za upis studenata

Foto: - / Shutterstock

Pravo upisa na neki od studijskih programa u ljetnom upisnom roku za upis u akademsku godinu 2022./2023. ostvarilo je 25 625 kandidata i kandidatkinja ili 778 kandidata manje nego lani, pokazale su konačne rang-liste objavljene danas na mrežnoj stranici postani-student.hr.

Ukupno 30 528 prijavljenih kandidata

Ukupno 30 528 prijavljenih kandidata moglo je birati između 908 studijskih programa.

Najveći je interes, uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote, za studijske programe: Izobrazba trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, Psihologija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, Sestrinstvo (izvanredni) na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu i Primaljstvo na riječkom Fakultetu zdravstvenih studija.

Prošle je godine na prvom mjestu bio studij logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su sljedeći studiji, svi na Sveučilištu u Zagrebu: Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu, Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Medicina, na Medicinskom fakultetu, Poslovna ekonomija (stručni) na Ekonomskom fakultetu i Pravo na Pravnom fakultetu, izvijestili su iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

U ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 14 056 mjesta

Gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su: Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Medicinski fakultet i Stomatološki fakultet, svi sa Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku te Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Gledajući uspjeh na ispitu državne mature iz matematike (viša razina), studijski programi s najvišim prosjekom riješenosti ispita, svi sa Sveučilišta u Zagrebu, su: Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Matematika, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Medicinska biokemija, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Molekularna biologija, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fizika; smjer: istraživački, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Kada je riječ o uspjehu na ispitu državne mature iz hrvatskog jezika (viša razina), studijski programi s najvišim prosjekom riješenosti ispita su: Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Psihologija, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Medicinska biokemija, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Molekularna biologija, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Logopedija na Sveučilištu u Rijeci.

Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 14 056 mjesta.

Prijave za upis u jesenskom roku započet će 21. srpnja

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 21. srpnja i trajat će do 19. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste, priopćeno je.

Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama www.studij.hr i www.postani-student.hr, a popis visokih učilišta i studijskih programa s brojem ostvarenih prava upisa i brojem slobodnih mjesta mogu se potražiti na mrežnoj stranici www.studij.hr/statistika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!