Ranilović: Tržište nekretnina vrlo je promjenjivo i polarizirano

13.10.2021.

10:42

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK

Foto: Studio 4 / HRT

Biti vlasnikom nekretnine u današnje je vrijeme, čini se, sve izazovnije. Cijene lete u visine, mnogi se pitaju tko si to može priuštiti.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK u emisiji Studio 4 rekao je da je tržište vrlo promjenjivo i da se vrlo polariziralo.

- Činjenica je da su novosagrađene nekretnine skuplje, ali također, postoje i nekretnine koje nisu skupe i ne raste im cijene. Hrvatska je podijeljena što se tiče cijena, tržišta i nekretnina. S jedne strane imamo Zagreb i neke veće gradove i Priobalje, dok u ostatku Hrvatske cijene ne divljaju, prometi su mali, a tržište usporeno, rekao je.

Dodao je i kako u gradu Zagrebu novogradnja raste, ali da cijena nekih stanova u Donjem gradu ili dijelovima koji su bili ugroženi potresom ne raste, te da čak promet pada.

- Sigurnost u gradu Zagrebu glavni je kriterij za kupnju nekretnine. Imamo veliki interes za novogradnju, ali nju si može priuštiti manji broj ljudi, rekao je i istaknuo da je povećan i interes za kvalitetnim urbanističkim naseljima iz 80 godina.

Ranilović je rekao i da je pandemija pogodovala jer se, globalno gledano, pokazalo da je nekretnina interesantna i sigurna investicija tijekom pandemije.

- Stambena baza nam je relativno niska. Potres je pokazao sve mane toga. Ljudi traže kvalitetne nekretnine, ali očigledno njih nema dovoljno, istaknuo je, dodavši kako je veći interes za manjim stanovima, te da fale oni 4-sobni.  

Dodao je i da petina ukupne kupnje tijekom godine su stranci i to uglavnom u priobalju, te da oni utječu na tržište u standardu.

- Zadnje dvije godine od 2017 promet pada. Vidjet ćemo što će pokazati podaci za 2021., ali već sad vidimo da prvih osam mjeseci promet nekretninama se nije bitno povećao u odnosu na 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!