14:20 / 18.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Ranjavanje migranta: Policija pronašla dokaze "od interesa za daljnje izvide"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, gdje se nalazi teško ozlijeđeni migrant, doznaje se da je njegovo stanje nepromijenjeno, odnosno da je i dalje životno ugrožen i na respiratoru.
Na području Tuhobića, gdje je policajac vatrenim oružjem ranio migranta za čiji se život bore u riječkoj bolnici, dovršen je očevid tijekom kojega su "pronađeni i izuzeti predmeti od interesa za daljnje provođenje izvida", izvijestila je u ponedjeljak primorsko-goranska policija.

Iako su izvijestili o završetku očevida kojim je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, uz pomoć policajaca i vještaka iz Centra "Ivan Vučetić", u policiji kažu da s obzirom na tajnost izvida i izvješće stručnog tima Ravnateljstva policije koje još nije dovršeno, u ovom trenutku ne mogu iznositi više detalja.

- U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom policija "nastavlja provođenje izvida s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, odnosno činjenica vezanih uz stradavanje nezakonitog migranta, ali i lakše ozljeđivanje policijskog službenika", stoji u priopćenju.

Podsjećaju da je skupina od 17 stranih državljana, među kojima je bio i ozlijeđeni, nezakonito ušla u Hrvatsku iz BiH. Kako nijedan od njih nije izrazio namjeru da podnese zahtjev za međunarodnu zaštitu, pokrenut je postupak njihove readmisije u susjednu državu.

Iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, gdje se nalazi teško ozlijeđeni migrant, doznaje se da je njegovo stanje nepromijenjeno, odnosno da je i dalje životno ugrožen i na respiratoru. 

Migrant je ozlijeđen 16. studenoga na nepristupačnom području Gorskog kotara, na planini Tuhobić, prilikom postupanja policijskih službenika koji rade na suzbijaju nezakonitih migracija. Prilikom uporabe vatrenog oružja migrant je zadobio teške ozljede toraksa i abdomena.

Pozivajući se na neslužbene izvore, mediji su objavili da je ozlijeđenog migranta nekoliko kilometara s kolegom do automobila nosio policajac koji ga je i ranio.

Policajac je navodno planirao pucati u zrak kako bi mu kolege priskočili u pomoć, no onda se spotaknuo i pao, a metak je pogodio migranta.

CMS: Nedopustivo pucati po migrantima

Centar za mirovne studije (CMS) nedopustivim je ocijenio policijsko propucavanje migranta na području Gorskog kotara.

Prema medijskim napisima čovjek je zaprimljen na hitni operativni zahvat zbog prostrijelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha, a liječnici riječkog KBC-a bore se za njegov život. Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a MUP na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja, umjesto u njegovo suzbijanje, ističu iz CMS-a u priopćenju.

Neuvjerljivom pričom smatraju policijske neslužbene informacije iako rezultati istrage nisu objavljeni, a još više, kažu, zabrinjavaju izjave ministra Davora Božinovića kojima nastoji opravdati policijsku uporabu vatrenog oružja prema civilima. Napominju kako ovo nije prvi put da se puca na skupine migranata i izbjeglica, iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje.

- Naime, u svibnju 2018. prvi puta je zabilježen slučaj policijske pucnjave na kombi u kojem su ozlijeđena djeca, a u anonimnom pismu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici navodi se da upotreba oružja prilikom ilegalnog protjerivanja izbjeglica i drugih migranata nije iznimka već ustaljena praksa, koja ugrožava ljudsku sigurnost i živote, tvrde u CMS-u.

Sindikat policije: Slučajno opaljenje te požrtvovnost policajaca u spašavanju života migranta

Sindikat policije Hrvatske (SPH) pozdravio je djelovanje svih policajaca angažiranih na zaštiti državne granice u teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Hrvatske.

- Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je RH preuzela ulaskom u EU te drugim oblicima međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila, navodi u priopćenju predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Vezano za policijsko propucavanje migranta Jagić tvrdi kako je po svim do sada javnim i službenim informacijama do ozljeđivanja došlo uslijed slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante.

- Nažalost, posljedice ranjavanja su bile teške i ozlijeđena osoba je još uvijek u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo iz razloga što je policajac, čije je vatreno oružje slučajno opalilo, postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći, kaže Jagić.

- Požrtvovno djelovanje hrvatskih policajaca na spašavanju života migranta duboko je human čin, ali od njih se ništa manje niti ne očekuje, zaključuju u Sindikatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!